---> Ads With NuffNang <---

+++ Member of Society +++

s!t! NuR @sY!QiN


---> Ads With Nuffnang <---

Friday, December 14, 2012

Chicken Pop....C-Pop...

Assalammualaikum...
Hari ni makcik nak share citer tentang cik comei Atiqah.

Nak dipendekkan ceritanya, cik comei Atiqah yang umurnya baru 3 bulan dijangkiti penyakit "Chicken Pop". Kesian Cik Comei Atiqah...tapi alhamdulillah jugak yang dia hanya keluar bubble c-pop tu and takde demam.

Al-kesahnya, dia dah demam all-together dengan si kakak Cik Qiqin minggu lepas.
Tup2 plak, this week muncul pulak bubble c-popnya.

Memula makcik tak perasan lansung yang Cik Comei Atiqah nie kene penyakit c-pop tu coz dia tak demam. Dolu mase makcik kene time belajar U,makcik demam teruk. Bertahan gak lah sampai abis presentation kuliah. Adeh! Tuhan je yang tau mase kepanasan+kemiangan+kegatalan akibat C-pop tu. yang Cik Comei Atiqah ni, makcik perasan masa nak mandikan dia. Ade 1 lepuhan kat tepi pelipat lutut kirinya. Then, makcik teriak kat pakcik untuk confirmation. Ya! Betul! Confirm! Lepuhan tu adalah c-pop...huhuuhu

Then dok periksa bahagian2 badan Cik Comei Atiqah untuk mencari lepuhan c-pop nya...jumpa lagi kat bahagian atas punggung dia. Confirm! Baru nak kuar bubbles yang lain.
Bergegas lah bawak dia gi klinik. 

Yang doktor pulak boley plak tanya makcik balik: "Betul ke ni chicken pop?" Dalam hati makcik:" aku nie dokte or ko yang dokte? Apalah!"
Pehtu, settle sudah..doktor bagi cream sapu.

Then, bila kawan2 & family lain yang tau...adalah beberapa petua yang dikongsi bersama.
So, boley lah korang gunapakai petua-petua nie. Mana lah tau ada plak di antara family/kawan2 terdekat korang terkene plak penyakit c-pop nie...huhuhuhu

Petua-petuanya terbahagi kepada 2; iaitu tradisional & moden...
Tradisional:
1) Daun semambu yang diblend bersama kunyit & beras. Buat macam bedak sejuk. Sapu ke seluruh bahagian badan & anggota yang ada bubble c-pop tu.

2) Minum air kelapa bagi mempercepatkan proses pengeluaran bubble c-pop tu.

3) Mandi dengan air kelapa & bilas dengan air basuhan beras bagi menghilangkan rasa gatal/miang akibat c-pop tu.

4) Rebus daun semambu & mandi dengan air rebusan tu bagi mengurangkan rasa miang/gatal akibat c-pop.

Moden pulak:
1) Sapukan setiap anggota badanyang ada bubble c-pop tu dengan "Calamine Lotion". Losyen nie boleh didapati di farmasi2 berdekatan rumah anda...(chewah! Macam jualan promosi plak...hihihihi)

2) Dapatkan "Zirax Cream" dari ahli farmasi / doktor anda. Krim nie kalo dibeli kat farmasi, kita kene tulis nama coz ianya ubat terkawal. Tapi kalo farmasi tempat korang takde suruh wat gitu, maknanya dia takde wat kawalselia lah.

So, itu lah petua2nya yang nak dikongsi dengan korang. Selamag mencuba!

p/s: daun semambu banyak didapati di kawasan rumah milik kaum India sebab dorang suka tanam pokok nie. 

Tuesday, November 27, 2012

PantangLarang Kaum India - Susu Ibu

Assalammualaikum...
Nie mokcik nak share 1 pantang larang kaum mengenai susu ibu.

Napo pulak tetibo jo mokcik buko citor nie...ha! Ni sobab eh:
" Dimulakan dengan al-kesahnya makcik baru mule keje setelah 2 bulan berpantang selepas melahirkan anak. Disebabkan makcik nie memang fully breast feed anak sejak anak pertama dulu, so makcik memang akan memerah and menyimpan stok for future.
Alhamdulilah makcik dikurniakan susu yang banyak, so daripada membazir membuang macam tu saje, makcik merajinkan diri untuk memerah susu terrmasuk semasa waktu rehat tengahari bila dah mule bekerja.

So, dipendekkan cerita. Hari ni, makcik ditegur dek tea lady kat ofis makcik. Aunty tu berketurunan India. Sewaktu selesai perah susu (Alhamdulillah dapat lah 8 aunz hasil perahan tengahari tadi)...makcik turun la ke pantry coz nak masukkan susu ke dalam freezer sambil tunggu time balik. Cuma bezanya, hari nie makcik packing botol dalam plastik transparent. Selalunya dalam plastik bwarna, so orang takkan perasan lah yang tu botol susu mengandungi hasil perahan. Selepas selesai "misi" kat pantry, makcik sambung semula keje. 

Tetiba aunty Tea Lady tu datang kat makcik & ajak ke bilik kosong kat opis makcik tu. Aunty tu cakap:" kalo kami, orang India mau simpan susu...kene sorok2 & jangan bagi orang lelaki nampak. Kalo orang lelaki nampak & tegur; tak kesah lah samada dalam hati atau cakap...susu kita orang pompuan akan jadi sikit. Lama2 habis."

Makcik terkejut gak aunty tu tegur makcik pasal tu..ingatkan apa ler tadi. Then, makcik cuma cakap yang next time, makcik bawa bekas bertutup lah."

Bagi makcik kan...susu kita banyak atau sedikit adalah bergantung pada cara pemakanan kita sendiri. Then, kekerapan kita memerah susu bagi merangsang kelenjar susu. Selain daripada tu, selalu lah berdoa pada Allah swt agar diperbanyakkan susu kita.

Alhamdulillah ! Masa anak pertama, makcik berjaya fully breast feed sampai umur anak makcik 2 tahun setengah...tanpa menggunakan susu formula lansung. Alhamdulillah jugak jimat duit, tak payah beli susu formula.

Anyway, makcik respect lah kat aunty tu coz tegur makcik dengan cara yang berhemah sekali...hehehehe Itu hanyalah pantang larang kaum dia. Bagi makcik...takde apa-apa lah. Sekadar pantang larang jer. Mungkin tu cara dia orang... (^^,)

Sekian cerita hari ini...

Sunday, November 25, 2012

Go Beranang Go...My HomeTown..Yeah!

Assalammualikum...
Meh nak kongsi kesah tempat makcik membesar...
Memang tidak dinafikan ramai tak tau ade tempat yang dinamakan "Beranang".
Itulah tempat makcik dibesarkan & tempat keje makcik sekarang.
Boleh dikatakan lah yang makcik nie tak keluar lah dari kawasan Selangor...dari sekolah rendah sampai la ke universiti...semua di Selangor. Tempat keje skang pon kat Selangor gak...hahahahaa memang anak sejati Selangor lah makcik nie...nikah pon dengan orang Selangor..anak2 lahir pon kat Selangor...yeah! Selangor!

Dah melalut dah nie...hihihi

Sebenarnya nak share 1 artikel yg makcik terrbaca kat Metro Ahad arini...
Ade gak dorang nak "memperkenalkan" hometown makcik - Beranang.
Memang tak dinafikan tak ramai tau kat mana Beranang tu. and ramai gak yang confuse Beranang nie di Negeri Sembilan atau di Selangor?
Dolu2 mase sekolah..makcik suke cakap gini:
"Sarapan di Selangor, Lunch di Negeri Sembilan & Dinner di sempadan..."
Nape?
Coz Beranang betul2 terletak di border Negeri Sembilan & Selangor.

Meh kongsi artikel Metro Ahad arini:
http://www.hmetro.com.my/articles/Berenanguntukselamatkandiri/Article/





Sudah tukar lah tu!

Assalammualaikum...
Asyik ketinggalan ker skang nie nak update blog kesayangan nie. Pernah gak terlintas nak close terus jer blog nie...tapi rase macam xsyiok jer coz kat sini lerr buley merapu ikut suke ati makcik...hahahahaha

Boley gak kalo nak merapu kat "muke buku".... Tapi macam limited sgt coz tak boley nak merapu pepanjang...hihihihi

So, dah nak hujung bulan November 2012, baru lerr terhegeh-hegeh makcik nak update citer...hehehehe al-maklum lah skang nie makcik bertambah busy coz ada new-comer dalam family makcik. Ada baby nie, masa jadi tak menentu coz baby nie ada timing dia sendiri...kalo tak dilayan kang, whoahhhh mau bingit 1 rumah kedengaran "nyanyian merdu" dia kang...hahahahaha

Makcik plak baru start keje 6hb Nov; masuk2 keje jerr...macam2 bende nak kena update & refresh otak semula dgn formula2 & rekod2 yang makcik jaga selama 7 tahun keje situ. Memula macam tensen gak lah coz nak catch-up semula memori...tapi berkat kesabaran...alhamdulillah 2 hari settle semua...

Bila dah start keje nie...makcik tak sabar2 nak balik rumah cepat2...punch-out on time...hahahaa rindu kat anak2 makcik yg comei2 tu...rase hilang penat keje bile dgn kerenah dorang.

Gitu lah adenye life baru makcik nie...kene susun semula rutin harian Vs rutin keje. Chaiyok! Chaiyok! Untuk makcik...

Dari Mem Besau:

Tuesday, October 16, 2012

Complaint si Kakak

Assalammualaikum...
Meh nak share cerita complaint si kakak tentang adik dia.

Cerita Pertama...

Bermula lah suatu malam minggu lepas, si adik dok meragam & menangis dari tengahari sampai ler malam. Meragam sebab kembong perut...kesian adik Atiqah.
Disebabkan adik asyik menangis jer, masa Ummi dok sendukkan nasi untuk si kakak Iqin nak makan...tetiba Cik Qiqin bersuara;
Cik Qiqin:"Ummi, Iqin tak nak la bb Atiqah nie. Asyik nangis jer. Ummi pulangkan lah balik bb Atiqah nie. Iqin nak bb lain."
Aku: (Alamak! Toink! Toink! Apa aku nak jawab nie!?) "hmmm..memang lah bb Atiqah asyik nangis, dia kan kecik lagi. Jap lg dia diam lah."
Cik Qiqin: "owh..ok!" (Terus sambung makan)

Cerita Kedua...

Pada suatu petang, aku tengah sibuk memasak kat dapur. So, mintak tolong Cik Qiqin tengok2kan adiknya. Tengah sibuk kat dapur, tetiba si adik menangis. Pehtu,terdengar lah suara kecil + lantang si kakak membebel.
Cik Qiqin:"adik nie menader (mengada) ler. Asyik nangis jer. Asyik nak dukung jer."
Aku: "Iqin, ape mende nyerr tu?"
Cik Qiqin:" adik ni ha. Asyik nangis jer. Bising lah. Ummi nie tak dengar ke adik Atiqah nangis?"
Aku:" ummi dengarnye. Cube iqin pujuk adik bebaik. Mesti adik diam lepas tu."
Cik Qiqin:" ummi bawak lah adik kat dapur."
Aku: (mengalah lah...kang ntah ape 'projek' dia kat adik dia nanti)" yelah, ummi bawak dapur lah"

Itu lah dia complaints dari Cik Qiqin...bagi dia yang berumur 4 tahun nie...adik tu ibarat barang. Boleh di ambil & dipulangkan malah ditukar ganti dengan yang lain.
TAPI...
Kalo ada orang nak amik adik dia...inilah jawapan dia:
"Mana boleh. Itu adik Iqin. Iqin sayang adik Atiqah."

Cuma cara die luahkan kasih sayang dgn cara die terrsendiri.
Setiap kanak2 ada cara yang unik untuk luahkan kasih sayang dia.

Yang pening dgr complaint Cik Qiqin:
Ummi a.k.a Aunz (^^,)

Thursday, October 11, 2012

Dunia baru!? Yeker!?

Assalammualaikum...

Whoah! Sejak ade orang baru nie...abes sumer, klo boleh...nak ditukar jadik baru gak...hihiihi

Barang-barang yang baru tu, toksah cerita lerr...itu sumer satu keperluan bukan kehendak.. Hoohoohoho yeker!?
Yelah kot...contohnye macam baby playpen/bassinet...alah bende yang mcm baby cot tu? Tempat tidur khas untuk baby. Itu kene beli baru sebab:
1) untuk keselamatan bayi ketika berada di rumah coz kakak die dok excited nak angkat adek jer.
Klo kakak die dah besar, boley lah. Nie baru umur 4 tahun & size body pon kecik jer..adek plak besar & berat...huhuhuhu xpayah lah kakak ek! Terima kasih kerna sudi tolong ummi.. (^^,)

2) Untuk keselesaan bayi...senang sket tido dlm tu coz xde lah den dok risau klo tgh dok masak kat dapur. Dah ler minah kecik (Atiqah) tido lasak walaupon baru sebulan lebih. Kang letak atas katil kang, ade plak yg melorot ke bawah...klo letak bawah kang, si kakak dok berlari-lari..risau terrpijak adek plak..huhuhuhu

Tu jer lah kot sebab2 utamanya..hahaha cume keistimewaan playpen/bassinet ni portable..boleh  lipat mcm khemah kecik. Boleh dibawa ke mana-mana pon..so, senang sket ler. (^^,)

Barang baru len, en.asben suh beli stroller...dulu mase anak sorang...beli baby carrier jer. Gantung macam poket kanggaroo...skg dah ade 2orang..hmm, xmenang tangan nanti klo nk berjalan-jalan. Klo si kakak penat pon, boley jer dok dlm stroller tu. hihiihi

Tu jer lerr barang2 baru..skg rutin baru plak untuk si ummi & ayah.
Si ummi ade jadual baru...back to old rutin mase anak 1st dolu. Jadual memerah susu untuk stok akan datang.
Mase si kakak dulu, alhamdulillah full breast feeding sampai umur 2tahun stgh...alhamdulillah takde campur susu formula & alhamdulillah susu banyak.
Tapi untuk dapatkan sumer tu, maknye kene banyak disiplin lah. Aik supplement, ikut jadual pemerahan susu, tetapkan niat di hati & psiko diri. Psiko diri nie macam bagi kaunseling kat diri lah supaya disiplin.
Memang kadang2 dok pikir leceh & bosan, tapi demi anak..insya'Allah timbullah kekuatan berusaha tu.

Bab tido tu, jangan citer la.
Memang xcukup punyer lerr...alhamdulillah dikurniakan suami yang memahami & bertoleransi.
Klo anak bangun nyusu, kadang2 pas nyusu tu, die xmau tido...so suami amik shift la. Tukang dodoikan. Omak eh, tido lah pehtu. Omak eh kono bangun 2jam sekali utk susukan anak.
Bab uruskan anak yang sulung pon, suami yang uruskan.
Bersyukur sgt! (^^,)

Itulah, yang penting ----- saling memahami, tolong-menolong, jangan berkira & yang paling penting sabar.
Coz memasing ibubapa yang bekerja. So, masing2 ade "kepenatan" tersendiri.

Nak jadik orang baru gak;

Wednesday, October 10, 2012

40 hari...

Assalammualaikum...
Hari nie dah masuk hari ke-40 berpantang...hehehe klo diikutkan peraturan ketat orang dulu2, nenek aku selalu pesan; orang pompuan nie "wangi" klo tengah dalam berpantang. So, setiap langkah tu kena berjaga-jaga sebab "ade" yang suke ikut. Sebelum masuk rumah tu klo balik dari mana2, ingat baca ayat kursi dulu. Jangan main terjah jer.

Tapi, pesan orang dolu2 nie kene ikut gak lerr walaupon dunia dah moden. Bukannya ape, ade betulnya jugak. Bile dalam pantang, paling kuat pon kite boleh buat hanya berzikir & berdoa diminta perlindungan dari benda2 halus nie. Nak solat atau pegang/baca al-Quran memNg jauh sekali lerr.

So, ALHAMDULILLAH setakat nie xde lah bende2 pelik yang berlaku. Tinggal lagi 4 hari lagi nk abes pantang...hihihi TAPI tetap kene pantang makan lagik coz perut bahagian dalaman xelok lagi. Masih ade rase sakit2 sket2 lagik. Lagipon, bile dok menyusu anak nie...permakanan kene jaga gak. Silap makan, nanti anak plak yang sakit terutama kembong perut. Huhuhu kang puas plak nak berjaga malam. 

Insya'Allah...moga2 semua dalam keadaan baik... Amin!!!

Dari yang still berpantang;
Aunz

Tuesday, October 9, 2012

Cuti berblog...September's Story

Assalammualaikum...rasenye lama sudah x merepek dlm blog..
Ditinggalkan begitu jerr tanpa khabar berita...kuang kuang kuang....

Dlm bulan September 2012 nie, macam2 perkara yg jadik.
Al-maklum lerr bulan Sept nie bulan menunggu hari...bak kata omputeh; "counting the days"... Hehehehe
Untuk apa? Untuk bersalin...

Tp waktu pregnancy minggu ke 36, kandungan disahkan melintang (extended breech)...Ape tu ek?
Ha!yg tu adalah kandungan melintang dimana kepala bayi dalam kandungan berada di tepi perut ibu & kaki di bawah lebih kurang seakan-akan songsang ler.
Klo ikut perubatan moden/lama, bayi masih lagi boleh 'dipusing'kan oleh orang2 yg pakar...
TETAPI, dlm kes aku; dokter nasihatkan "JANGAN!" sebab mase first pregnancy dulu aku ceaser (operate), so dikhuatiri bile bayi dipusingkan...nanti terkoyak rahim & menyebabkan internal bleeding.
So, better not to take the risk...
Dokter decide bagi peluang untuk kandungan kembali normal.
Dokter suh tunggu 1 minggu sehingga kandungn berusia 37minggu untuk tengok 'keadaan' terkini.

Dalam minggu ke-37, bile scan for final decision...hmmm xde rezki lerr nk bersalin normal.
Bayi tetap breech...dokter kata mungkin sebab perut ibu kecik & bayi besar+panjang.
So, doktor decide bagi tarikh 'dibersalinkn'...hohohoho

Kes mcm nie, doktor takkan tunggu smpai kandungan genap 40minggu kerna takut risiko2 yg bakal dihadapi oleh ibu & bayi coz 1st pregnancy lahir secara ceaser.
So, kene 'dibersalin' kan lerr 2 minggu awal..tp dh cukup bulan lerr.

Tanggal 3hb September 2012, selamat lah aku 'dibersalinkn' secara ceaser...
Alhamdulillah anak yg lahir dengan selamat & sempurna kejadiannya.

Dapatlah kami seorang lagi putri yg beratnya 2.85kg & panjangnya 51cm yg diberi nama "SITI NUR ATIQAH"

Nukilan dr - Bonda kepada 2 puteri;




Tuesday, July 24, 2012

Setelah 4 hari BerPuasa...

Assalammualaikum...
Alhamdulillah dikurniakan kekuatan & kesihatan yang baik bagi menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan yang mulia ini.

Bagi sesetengah wanita yang mengandung, ada jugak lah kesukaran yang dihadapi untuk berpuasa terutama yang mengalami alahan yang teruk.

Setelah 4 hari berpuasa nie, alhamdulillah aku boleh lagi menunaikannya secara biasa macam orang tak ngandung & macam dolu2 (hihihi mase xngandung lah...)

Meh nak share tips aku menghadapi bulan Ramadhan nie:
1) Amik supplement tambahan macam asid folic, vitamin etc..mengikut dos yang dibenarkan lah ek...jangan over-dose sudah lah ek.
Macam aku; aku amik product USANA = Essential Set (AO Pro & Chelated Mineral) + Biomega + Active Calcium. (korang boley bace kat sini: USANA)
Alhamdulillah setakat beberapa tahun digunakan sejak menyusukan anak (tahun 2008 - 2011), badan segar + sehat jer.

2) Banyakkan minum air suam.

3) Elakkan...(kalo boley lah)...minum minuman bergas/karbonat atau berais..klo xboley; kurangkan lah. Sebab minuman jenis gitu boleh wat badan kite bertambah lesu + cepat penat.

4) Elakkan makan makanan yang boleh wat perut kite pedih macam makanan yang terlalu pedas / berasid.

5) Amalkan pengambilan susu / pil kalsium bagi memastikan zat yang diperlukan badan atau bayi mencukupi.

6) Banyakkan pengambilan sayuran hijau atau buah-buahan bagi memastikan badan mendapat serat yang sepatutnya.

So, itu je lah tips aku...insya'Allah boleh menghadapi bulan Ramadhan nie dengan selesa & mudah.

Selamat Berpuasa dari:

Thursday, July 19, 2012

Borak Pagi Bersama Budak 4 Tahun...

Assalammualaikum...
Topik kali nie pasal borak pagi bersama budak-budak umur 4 tahun...
Hmmm sape lagi kalo bukan anak aku - Cik Qiqin & sepupu dia - Cik Dina.

Ape yang diborakkan dek budak-budak 2 orang nie?
Ha! jangan kowang tak tau..budak2 nie umur jer kecik...tapi bab kejujuran sound "kecuaian" & "keselamatan" memang powerrr...huhhuhuhu
Hehehehe aku hari2 dok kene "zassss" dengan mulut-mulut yang kecik molek lagiii sweet tu.

Setiap pagi aku akan hantar Cik Qiqin & amik Cik Dina untuk ke sekolah PASTI dorang (bak kata biras aku: Unibersity PASTI...hahahaha).
And setiap pagi lah, aku akan kene "sound" dengan Cik Qiqin mase on-da-way nak fetch Cik Dina.

Situasinye cenggini.

Situasi Pertama:
Kawasan perumahan aku ade traffic light...cume kawasan tu kurang kenderaan and nak tunggu traffic light tu bertukar, memang berkurun lah sebab setting timernyer lama jerr.

So dah sure takde kenderaan lain, aku pon "langgar" lah peraturan (jangan ikut k...huhuhuhu amalan yang tak baekkk lansung)...avoid lampu merah.

Then...
Cik Qiqin: "Ummi, kan lampu merah tu...berenti lah! Ape lah ummi nie."
Aku: "Ooppss...ok...Sorrri!" (Sambil dok sengih2 macam kerang busuk)

Situasi Kedua:
Dah amik Cik Dina; maka bermula lah topik hangat dorang macam; kat rumah buat ape...kat sekolah nak main ape...petang nak wat ape...macam2 lagi lah.

Sambil tu, aku dok drive lah dengar dorang mengomel+menyakat & macam2 lagi lah buat berdua kat seat belakang.
Tetiba terrrrpecut minyak sket....hah!

Cik Dina: "Cik Ati nie bawak laju jer...macam Cik Aboi (nama samaran en.hubby). Nanti terlanggar kete orang nanti baru tau."
Cik Qiqin: "Ummi nie...jangan lah bawak laju2. Nanti langgar kete orang. Macam mana? Ummi nie bawak macam ayah..."
Aku: "Ooook...Sorrri! Ummi dah perlahan dah nie. (senyum sambil mengomel dalam hati ---> kan dah kene sound...hihihi).
Cik Dina: "Alah! Cik Ati perlahan sebab ade kete kat depan perlahan.."
Aku: (diam sudah...xde cakap ape2...padan muka diri sendiri..hahahaha....adeh!)

Tapi memang best sebenarnya kene sound dengan budak-budak kecik macam nie SEBAB kejujuran dorang MENGINGATKAN kita mengenai KESALAHAN yang kita buat.

DAN...MENGINGATKAN kita supaya menjadi CONTOH TERBAIK bagi dorang.


Yang dah tak nak kene sound lagi...hehehe:

Wednesday, July 18, 2012

Keperluan Vs Kehendak

Assalammualaikum...
Lately ade issue pasal pelajar akan dibenarkan membawa henpon ke sekolah. So, ada pihak mempertikaikan di mana kewajaran kebenaran pasal tu?

Relate to my post today...ade gak lah pasal gadgets terkini dengan budak2 especially my beloved daughter lah - Cik Qiqin.

Cik Qiqin ni dok ralat mau iPad...dok hari2 menyebut & mintak ummi belikan (xnak plak mintak dgn ayah...hohoho)...and hari2 aku dok bagi alasan: "Insya'Allah...nnt ummi belikan ek...janji Iqin rajin belajar & rajin g sekolah... :)" (ayat pancing nie...)

Cik Qiqin start "terrpengaruh" dengan iPad sebab tengok sepupu + abg sepupu + adek sepupu + anak kawan ayah die dok main dengan iPad bile g mana2...dok berkepit dengan iPad...tak kesah lah samada main game atau dok ngadap application for learning yg di"install" dek mak+ayah dorang.

So, dipendekkan cerita ---> Alasan (ayat pancing) tu dah expired & tak buleh digunapakai lagi dah...hohohoho
Finally, aku mengalah demi Cik Qiqin... sayang anak lerr katakan... hiihihihi :)

Sebenarnya, bile dok pikir2 pro+cons die...ade kebaikannya jugak bile dibelikan bende alah tu...macam:
1) Die akan dok diam2 & tak menyelongkar seluruh rumah dgn alasan: "Iqin tolong Ummi kemas rumah"....hohoho terima kasih!

2) Biarkan Cik Qiqin be-up-to-date dengan gadget terkini...so xdelah die keciciran + blurrr.

3) Keseimbangan dalam pembelajaran secara manual & penggunaan teknologi...xsemestinya gune iPad tu main game jer.

TAPI yang pentingnya: kite lah sebagai ibubapa untuk kawal anak2 kite dalam penggunaan gadget canggih nie.

Macam bawak henpon ke sekolah tu..bagi aku ade gak kewajarannya sebab skang nie susah nk cari public phone yang elok..then nak gune telefon kat sekolah pon, susah jugak sebab kadang2 cikgu / kerani sekolah nie cerewet sket... (dolu pernah merase time sekolah...kene sound dgn cikgu mase nk gune tepon coz nak tepon nenek aku sebab takde orang nak amik balik sekolah petang. Cikgu sound: nanti kene mintak nenek awak bayar bil tepon...)

Pehtu, kalo ade yang mengatakan bab anak2 muda dok bercintun bile buleh bawak henpon nie...dah tak releven lah alasan tu sebab dolu2 takde henpon pon, boleh ajer budak2 skolah nie nak bercintun.

CUME pihak sekolah kene bagi & ketatkan lagi garispanduan mengenai masa penggunaan yang dibenarkan & cara penggunaan dengan betul...
Contohnya macam hanya boleh guna time rehat & balik...waktu dalam kelas / sesi pembelajaran; suh pelajar switch-off phone.
Bukan letak silent-mode k..sebab dorang masih lagi buleh sms...paling kuat pon...time masuk kelas --- suh lah cikgu kumpulkan henpon dorang dalam bakul sebelum start kelas.

So, that's my point of view lah antara kehendak vs keperluan gadget terkini nie...selari dengan arus pembangunan...kite kene gak membangunkan minda+diri kite supaya tak ketinggalan.

Nanti takdelah orang point kite: "ketinggalan zaman lah budak nie"...hihihihi

Yang dok ralat download application dalam iPad Cik Qiqin:

Monday, July 16, 2012

Cerita July 2012

Assalammualaikum...

Dah boleh dikatakan sebulan sekali jerr kot aku meng"update" blog aku nie.
Al-Maklumlah kesempatan untuk meng"update" tu limited sket kerna kesibukan diri ini meng"check-up" & keroje yang dok bertimbun gara2 selalu cuti+mc+cuti+mc...hihihi

Alhamdulillah dah nk masuk 30 minggu dah kandungan aku nie & it is time to berjaga-jaga SEBAB sebelum nie aku ade pre-mature history... so kelahiran pre-mature kali ini ade nisbah 50:50 lah.
Pergerakan dak kecik dalam womb nie makin hari makin aktif. Dok tendang sane sini, dok gegar kiri kanan, dok keras2 (nenek aku kata tu ponggong die dok tonggeng2 sebab nak keselesaan)...

Keadaan kesihatan tu..normal lah kan time2 gni. Kadang2 poning, kadang2 aktif & kadang2 ngengadesss...hahahahaa masih lagi ade rase2 craving for foods yg spesel2 nie.
Baru last week, nak pekene burger bakar...alhamdulillah En.Hubby belikan gak. Ahaks!
Sayang En.Hubby yg dok sabar melayan kerenah isteri tercintunn nie...cheewah!

Tak lama lagi Ramadhan akan kembali...insya'Allah akan terbitnyer kekuatan untuk menghadapi bulan puase nie walaupon dalam keadaan cengginie. Didoakan semoga takde masalah & dikurniakan kesihatan yang baik.

Walau apa pon...ku ucapkan Selamat Berpuase pada sumer Warga Muslimat & Muslimin di Malaysia.
Jangan curik2 buka periuk cari makanan ek! ngehngehngeh... :)

Insya'Allah...klo ade mase terrcurik nnt, aku update lah blog nie...hohohoho

Selamat Berpuasa!

Thursday, June 7, 2012

Yeah! Vacation Mood....

Assalammualaikum...
Sekarang telah bermulanya VACATION MOOD...
So mood koje pon dah starting goyah...kemalasan nak mengadap PC yg indah kat opis tadi pon dah samar-samar ibarat orang nak pitam. Al-Maklum lah half-day leave arini..afternoon dah CAaaAbBBoooTttttt!
Hihihihi ngengadesss mood wat keje dah sampai.

Untuk beberapa hari nie TAKKAN ade post-blog yang baru (iNi Kenyataan yang TAK BOLEY BLAH! Macam lah hari-hari daku update blog nie...hahahahaha)

Kami akan memulakan perjalanan ke arah UTARA malam nie lepas Isyak...
Dalam planning MakLang aku, sesampai jer kami ke KEDAH -- kami akan menyinggah ke suatu tempat (aku pon lupe namanyer...hihihi lepas balik dari sinun, aku update blog & citer kat korang lah ek!)...
Then majlis NIKAH sepupu aku - En.BOeM bOyEm akan diadakan selepas Solat Jumaat & pada malam hari plak Majlis Khatam Al-Quran...
Persandingan dijadualkan pada hari Sabtu...ngehngehngeh...

Lepas jer dorang sanding; aku + en.Hubby + Cik Qiqin + Mak Aku = berangkat ke Pulau Langkawi...HERE WE COME!!!!

So...NEXT post shall be BY NEXT Week...
Insya'Allah! (^^,)

LalaLAlalaALAi...SeMpOi MoOd:

Tuesday, June 5, 2012

Mau cuuuutiiiii!

Assalammualaikum....
Tengok title post pon agak2nyer mesti korang dah dapek agak kan...al-maklum lah sudah pertengahan tahun. So dok planning2 mau cuti panjang lah sebelom den poie "cuti panjang" versi tak buleh dielakkan...hehehehehe

Kebetulan bulan June nie bulan kenduri sepupu den. So, amik peluang lah bercuti panjang. Khamis minggu nie gerak lah kami sumer ke araha UTARA - Kedah...
Peh abeh kenduri tu, kami cadang g Langkawi plak...

Insya'Allah!

Hihihi...Mau cuti sebelum berpantang:

Friday, May 25, 2012

Wish "ME" a Happy Birthday!

Assalammualaikum...
Today post ditujukan khas buat diri ku sendiri kerna today is my birthday... (^^,)


Selamat Hari Lahir kepada diriku yang genap 2* tahun...hikhikhik

Alhamdulillah!
Ku panjatkan penuh keSyukuran ke hadrat Ilahi yakni Allah SWT kerana diberi kenikmatan & peluang kehidupan yang tiada bandingan yang penuh dengan rencah+ilham kehidupan yang pelbagai ragam + tauladan.


Semoga kenikmatan hidup yang diberikan ini menguatkan lagi kendiri diri untuk menghambakan diri padaMu!
Semoga kehidupan seterusnya akan dilimpahi oleh rahmatMu + keberkatanMu selalu...
Semoga ku & keluarga ku sentiasa di bawah lindunganMu Ya Allah!
Berikan lah kami petunjukMu + bimbinganMu agar kami tidak jauh dari agamaMu + jalanMu...

Dan juga...
Semoga orang sekelilingku mendapat juga nikmat yang sama.
Amin!


Birthday Gurl:

Friday, May 18, 2012

"Peneman Setia" yang Baru.

Assalammualaikum...
Agak2nye bulan May nie belum ade lagi post yg baru lg...hikhikhik sudah gaharu cendana pulak lah ek. Ngengadessss!
Dushh! sekali...huhuhu

Ape cer? hah! sejak dh jadik mak buyung nie. So mood tu dok swinging+hanging+singing+crying+ying...ying...yang... lah sket.
Dok sakit sini sane sinun xsudah2...

Alhamdulillah dah dekat nak masuk 6 bulan nie, sudah kureng lah segala morning sickness yg xberapa nk morning & dizziness yg asyik nak vomitting jerrrr.

Tapi...
ade tapinye lagi tu...ngehngehngeh
sekarang nie dok mengalami kesengalan+ke"ngilu"an+kesakitan seluruh badan. Bak kata nenek den:
"Badan ekau tu masok angin tu...jangan p urut. P minam air paneh suam. Jangan minam air sojuk, kang lagi sakit. Susah2 bobonar, p tampal koyok. Biar urat tu tak togang..."

Hahahaha memang nasehat yang berguna nek!

So, peneman yg baru nie dipanggil "Koyok"...apo tu?
Alah! bahasa moden ek...plaster...nama yg dkenali mcm salonpas kerr....panaflex ke...neobun ke...mcm2 jenis lah ade berlambak kat kodai2 luar sinun.


Sebelum g kojo+lopeh mandi potang+malam...ini lah toma setio den.
Bak kato laki den...dah macam apek kat kodai dopan tu dah...dok tampal koyok sane sini.
Huhuhu en.hubby: awk xrase ape sy rase...huhuhu so..diam2 sudah. Hikhikhik

Mrs.Koyok:

Friday, April 20, 2012

Alahai! Budak Praktikal...

Assalammualaikum...

Al-Kesah kali nie pasal budak2 Unibersiti yang wat praktikal kat opis makcik nie...al-macam jenis kerenah & karakter yang makcik jumpe.

Disebabkan makcik nie dok bahagian Admin merangkap Logistics a.k.a multi-tasking & "Ms.Everything I done"...so secara tidak lansung, makcik TETAP terrrlibat dengan budak2 University yang dok wat latihan praktikal kat opis makcik untuk bidang2 masing2.

Pelbagai perangai yg makcik jumpe.
Ade yang boleh ditegur, ada yang lansung xboleh ditegur, ade yang ditegur - masuk telinga kiri, keluar telinga kanan & ade jugak yang ditegur tapi macam xditegur.

Al-maklum lah semua budak JURUSAN IJAZAH yang pandai yang "keluaran" unibersiti. Tahap bijaksinun lah tu.
Oppsss! mungkin xsemua lah kategori gitu.

Budak 01st yang mai...ok. Wat kursus alam sekitar. Senyap & ceria serta mudah bergaul. Sopan+santun dijaga. Boleh terima teguran + pandai bawa diri. Bila tak faham bertanya...so komunikasi tu senang lah kan.
Alhamdulillah! senang nak handle.
Full-stop story budak 01st coz xbanyak yg boleh komen.

Next!
Budak yg ke-2, kursus OHSAS...alah yg berkaitan dengan keselamatan2 & kesihatan nie. Yg nie terrrrlebih bawa diri. Semua buat sendiri TANPA bertanya. Sampai lah rosak 2-3 mesin kat opis nie & berlaku pembaziran kertas yg tahap tak boleh dibendung lagi. Dok bergayut kat tipon 2-3jam lamanya. Bila dah wat rosak mesin, xnak mengaku..padahal dah terang2 die yg gune. Adeh! Parah budak macam nie. Tapi selamat xlama wat praktikal kat sini. Mesin yang rosak tu...hmmm nak tak nak, tetap bawah tanggungan pihak syarikat lah.
Itu story budak 02nd.

Budak 03rd pulak...manis dipandang. Memula senyap seribu bahasa & nampak agak lazy sikit lah. Amik jurusan HR. Selamat bukan bawah pengawasan makcik k...bawah HR Dept.
Setelah dok hari2 kene "laser" Pn.HR kami... lama2 die "masuk" lah dgn kami yg agak havoc nie.
Ohoooo...buat keje. Mgkn die simple & fast. Tp kekuatan die, die ingat setiap ape file & info yg die update. Ok lah tu kan!?
Lama2, hmmm riuh jugak mulut die bile dah "lama" sgt bergaul dgn kami2 yg dok riuh xtentu hala nie (hilangkan stress keje lah katakan...hihihi)...

Tapi the top story among all the practical students above, this is the most annoying one...budak jurusan alam sekitar jugak...xpayah cakap lah ek, produk U mana.
Dari segi penampilan luaran --- hmm nampak baik+alim+senyap+ok.
TAPI...
adeh! susah nak cakap...obses die terhadap haiwan mempengaruhi karakter jiwa die. Dok termenung sana sini. Terrrrrlebih bawa diri sendiri. Senyap seribu bahasa tanpa bertanya ketidakfahaman die terhadap industri kami nie. Kerap berdalih & suke beralasan.
Kedatangan lagi lah sangat teruk...jenis psiko pon ade gak.
Yg nampak sangat...cume mengampu org yg die pikir akan bagi markah kat die.
Hohohohhoo...die xtau yg makcik nie jugak salah seorang penyelia penilaian kerja2 die.
Baru hari nie die terrrkejut...minta maap lah makcik nak bagi markah yg bagus2...coz dari segi penilaian makcik, silah rujuk kat bawah nie:
1) Penampilan Luaran --- Ok.
2) Disiplin --- Zero = kerap datang lewat, xdatang xbgtau, sesuka hati keluar dari premis syarikat tanpa alasan yang kukuh, suka beralasan, amik file - tak reti2 susun semula, psiko, suke buat perangai sendiri, xboleh ditegur, bile ditegur - merungut sepanjang hari, suke bermuka2 + tak pandai hormat orang.
3) Hasil keje --- Zero = semua copy+paste information.
4) Keje lapangan --- Xreti 90% buat keje. Bile disuruh pon, hasilnye KURANG memuaskan.

At the end...sape yang rugi???

Sorry ek! Makcik nie kalo bab2 study nie...makcik strict sikit. Bukan ape, untuk kebaikan sendiri jugak. Klo tak, macam mana ilmu tu nak lekat kat otak tu kan!?

Makcik tau lah tahap kelulusan makcik xseberapa...tapi makcik masih lagi belajar meningkatkan+memperbaiki diri.
Bukan nak bermegah...dibandingkan ilmu yang makcik ada sekarang nie...agak2 kalo p sambung belajar, mau dah tahap master dah nie....oHohohooooo..
Tapi bukan bermakna makcik takde sijil2 yang korang ade tu, makcik nie dungu k!

So, hormat orang tu penting. Bukan sebab segulung ijazah dalam genggaman...tapi sebab pengalaman hidup & ilmu yang diperolehi...
Orang dulu2 pon takat SPM + Diploma..tapi mereka mampu jadik CEO.
Sebab ape???
Sebab USAHA TANGGA KEJAYAAN...

So --- easy to say: ko ade ijazah pon, xkemana pon kalo dok mendabik dada bangga diri xtentu hala.

Hoyeh!

Wednesday, April 18, 2012

Sudah 18 Weeks lah...

Assalammualaikum...
Agak berkurun gak lah aku x update blog aku nie...dah beberapa kali gak lah bersawang ditinggalkan ibarat di-anak-tiri-kan...kuang kuang kuang...

Sebenarnya bukan ape..bukan xnak update. Tapi disebabkan masalah kepeningan & kemualan yang melampau yang menghalang aku mengadap laptop nie. FB ponnn dah jarang update gak...nak main game macam selalu pon....jauuuuuh sekali.

Alhamdulillah sekarang usia kandungan dah mencecah 18 Minggu = 4 bulan lebih lah.

Image Source: babycentre.co.uk

Aritu g scan, doktor kata dh size dlm 8 inci...then size perut ok+normal. Weight aku pon ok...xde lah overweight.

Cume...

Aku kene minor anemia...HB 10.5...Hohohoo
Takut effect kat perkembangan baby jer...so kene berusaha naikkan lah HB yg low nie.

Disarankan pada ibu2 & bakal ibu amalkan permakanan dibawah untuk mengelakkan anemia & menaikkan HB semula:
1) Hati ayam
2) Kerang
3) Sayur Bayam
4) Sayur Kailan
5) Air limau nipis + kismis

Nak masak cara ape? up to korang lah ek..ikut selera memasing.

Then tips berguna dari doktor:
"Elakkan pengambilan susu & jus oren selepas makan sebab akan mengganggu penyerapan zat besi oleh badan. Seelok-eloknya 2 jam selepas makan."

Plus plak dgn tarikh due date dlm scan Vs due date normal calculation from 01st menstrual ade variance 2 weeks.
So, next check-up kene scan semula.

Semalam bile nampak image baby waktu doktor scan, alahai! leganya hati tgk denyutan jantung baby & perkembangan die.

Ade tapinye lagi...disebabkan my mom ade diabetes & 01st pregnancy I kene diabetes...so I pon kene lah inspect for diabetes for this 02nd pregnancy.
Huhuhuhu next appointment kene amik darah + minum air gula + amik darah smula...OMG!

Xpe lah..demi kesejahteraan & keselamatan kandungan...ku redah jua ape pon dugaan...insya'Allah! (^^,)

So wish me all the best...dah jarak 4 tahun dari 01st pregnancy nie..dug dag dug dag jugak.

New mommy "again":

Monday, March 12, 2012

Shopping On-Line...AunzShopShop

Assalammualaikum...

Diwar-warkan bahawa "AunzShopShop" telah dibuka secara rasminye...

Buat mase ni pihak "AunzShopShop" hanya menumpukan penjualan pakaian wanita sahaja samada blouse, jubah dan T-Shirt Muslimah...

Harga yang ditawarkan adalah berpatutan & diskaun akan dipertimbangkan jika beli lebih lah & active return customer...hikhikhik

Sebelum nie, pihak "AunzShopShop" cume aktif di laman Facebook sebab website is under construction oleh pihak "Creatively Beba" (owner is my beloved cousin - Pn.Beba).

Kalo berminat nak shopping nice apparels...meh lah lawat blogshop kami: "AunzShopShop"

Tapi kalo berminat nak wat blog-make-over...meh lah singgah kat website nie: "Creatively Beba"
Meh lah singgah-singgah & jenguk-jenguk ek! (^^,)

Owner:

Friday, March 9, 2012

Tinggal ibu lumpuh di hotel bajet

Assalammualaikum...
Hati terpanggil nak share berita yang daku bace di akhbar Metro online pagi tadi...
Ingatkan orang sanggup buang anak jer, buang ibu yang lumpuh pon ade jugak.

Sedih jer bile tonton video akhbar Metro tu...sedey tengok ibu tu menangis.
Ibu tua tu sanggup dihantar ke rumah kebajikan orang-orang tua daripada duduk di hotel tu menyusahkan staff hotel tu.

Sampai hatinya anak die wat cenggitu...huhuhuhuu



Sedeynya:

Thursday, March 8, 2012

Selamat Hari Wanita! Happy Women's Day!

Assalammualaikum...
So untuk hari ini....nothing to say but to all mommies, grandmoms, sisters (big or small) & all the womens in the whole wide world...we take this day to wish you: Happy Women's Day!


Here is the song for today:
Wahai wanita

Wanita yang berada di seluruh dunia
Tak kira bangsa
Umur atau rupa


Oh asalkan kau wanita
Kau buat ku gila
Bila kau menggoda
Bila kau mengada-ngada
Oh lirikan mata senyuman manisnya
Oh kau buat aku tergoda


Chorus


Oh wanita seluruh dunia ku ingin kau tahu
Yang aku cinta kamu semua
Wahai permaisuriku
Dan walaupun ku tak mampu membahagikan diriku
Kepada wanita seluruh dunia
Lagu ini lagu cinta untuk kamu semua
Untuk kamu semua




Wahai wanita
Adakah kau mengerti apa yang aku kata
Kamu semua adalah inspirasiku bila ku berkarya
Ku tuliskan lagu hanyalah untukmu
Untuk buat hari kau ceria
Dan aku tak kisah mana kau berada
Ku ingin kau dengar ku berkata


Ulang Chorus


Wahai wanita
Wanita yang berada di seluruh dunia
Tak kira bangsa
Umur atau rupa
Oh asalkan kau wanita


Ulang Chorus


Lagu ini lagu cinta
Untuk kamu semua


Thanks & Regards:

Tuesday, March 6, 2012

Cerita Early March 2012

Assalammualaikum....
Lama dah xhapdate blog aku nie...hahahahaha ngengades jap.

Meh nak cerita pasal hal-hal early March 2012 ni.
Dipendekkan sudah lah ek...
Pening nak mengarang panjang2 sekarang nie sebab lately kepala otak nie saket jer...maybe sebab kes-kes pembawakan nie.

So, bermula lah al-kesah 01st March 2012...
Alhamdulillah genap lah usia perkahwinan kami (i & en.hubby lah ek) 4 tahun.
Pejam celik pejam celik...gaduh suke gaduh suke...dah 4 tahun dah usia perkahwinan kami...
Tipu lah kalo katakan kami tak pernah gaduh & bermasam muka selama berkahwin dalam masa 4 tahun nie...hahahahaha tapi itu hal dalaman lah...takkan lah semua nak diwar-warkan dalam nie kan!?

Alhamdulillah setakat nie kami bersama-sama berusaha untuk meningkatkan lagi persefahaman & kesejahteraan bahtera yang dibina...cheeewah! bermadah madu lah plak...

Selain dari anniversary ke-4 nie...dapatlah rezki lebih sket...ehem2... ALHAMDULILLAH...
Rezki lebih mcm mana tu???
Dari segi kewangan & penambahan umat manusia...hikhikhik
Insya'Allah takde ape2 hal yang seperti yang lepas (kesah sedey yg belum dapat diceritakan lagi)...maka bertambah lah sorang lagi ahli kuarga kami...

Ape-ape pon...semoga hubungan kami diberkati & dirahmati selalu hendaknya oleh Yang Maha Berkuasa! Amin!!!!!! (^^,)

Yang SukeHati:

Tuesday, February 7, 2012

Spaghetti Sauce - KIMBALL Vs PREGO.

Assalammualaikum...
Rata-rata rakyat Malaysia ramai yang suka makan spaghetti kan? Termasuklah aku... nak makan selalu kat kedai..hohoho boleh buat poket kering...hahahahah

So, berjinak-jinak untuk belajar masak spaghetti.
Tapi sekarang nie dah tak susah...semua dah tersedia rencahnya. Cuma kita nak kene sediakan ongkos nya sahaja. Hahahaha...

Sebelum-sebelum nie..kita hanya tau jenama Prego yang popular sebagai spaghetti sauce kan? Tak tau lah kalo korang ada gune jenama-jenama lain plak or home-made spaghetti sauce.
Sebab kebiasaannya aku gune home-made style jer...mungkin lah tak sesedap Prego or jenama lain...tapi boleh lah sebab tekak sendiri nak makan...coz aku sorang jer peminat spaghetti kat rumah tu.
En.Hubby kureng sket makan makanan italiano style nie...tak boleh nak telan katanya...
Cik Qiqin plak...suke makan mee spaghetti jer tanpa kuah.

Tapi pabila kemalasan nak wat rencah sendiri...nak tak nak gune jugak sos instant nie. Hikhikhik so aku try-out Kimball - Spaghetti Sos...

Dibandingkan dengan Prego, harga Kimball Spaghetti Sauce nie jauh lebih murah.
Halal pun halal gak.


So, sekarang nie...senang-senang jer lah nak masak.
Rase nak makan, curah jer.
Nak sedap lagi, masukkan daging kisar & cendawan butang yang dipotong nipis / dadukan kecik2.
Nak masam lagi? apelagi, campur lah sikit puri tomato.
Senang kan?

Try lah!

Saya suka makan Spaghetti:

Monday, February 6, 2012

Penutupan Ampang Look-Up Point.

Assalammualaikum...
Melepas kami sekeluarga nak naik Bukit Ampang yang diwar-warkan sebagai tempat yang baeeek nak tengok keindahan kota Metropolitan Kuala Lumpur di waktu malam.


Selama ni cume dok dengar cerita kawan-kawan yang pernah pergi. Tempat lepak yang best & seronok sebab keindahan alam di malam hari...selain menikmati keindahan Kuala Lumpur...tidak dilupakan juge "keindahan" makanannya...hikhikhik gomok den!


Baru planning dengan En.Hubby nak gi situ lepas kenduri kawen member Ahad lalu...


Tapi, malangnya...hukhukhuk
MPKj (Majlis Perbandaran Kajang) telah memutuskan untuk menutup kawasan Ampang Look-Up Point kerana:
1) Pihak pengusaha menjalankan kerja-kerja pengubahsuaian cerun yang melampau (extensive construction).
2) Boleh memberi ancaman kepada keselamatan pengunjung.
3) Boleh menyebabkan tanah runtuh.
4) Sebahagian pengusaha tidak mendapatkan kelulusan beroperasi.
5) Tiada Sijil Layak Menduduk (CF).
6) Pengusaha premis gagal mengemukan pelan pengubahsuaian bangunan.


** Selebihnya...boleh korang rujuk disini ek: "Notis MPKj - Penutupan ALOP"


So, tengok2 dalam google lah...ade sorang blogger nie ade nice pictures to share...


Thanks & credit to VKeong: "Ampang Look-Up Point"
"Hi VKeong, I share your blogs & information ya!..."


Thanks!


Melepas aku:

Friday, January 20, 2012

Ade Cik T lah...

Assalammualaikum...

Hari ni aku nak bercerita tentang Cik T yang dok menziarahi opis aku baru-baru nie.

Sebelum nie cume Cik Li jer...sekarang nie Cik Li dah takde. Ganti dengan Cik T plak.


Ape lah bende alah tu Cik Li & Cik T tu...hohohoho
Cik Li tu merujuk kepada Cik Lipas...yang Cik T tu..macam biase lah Cik Tikus.


Tapi Cik T nie bukan spesis yang besar gedabak tu.
Ni spesis yang comei-comei ala-ala hamster or lab rat.
Alah spesis Tikus Rattus...
 Credit to: Google for Image Sourcing

Buat mase nie Cik T tu takde ganggu sape-sape...cume dok mengsagat a.k.a gigit dokumen-dokumen dalam file jer lah.


Officemate aku plak start mengumpan Cik T tu dengan letak roti.
Konon2 nak take a pic lah...

Kena panggil pest-control lepas nie sebab kalo nak gune racun kang, ntah mana matinya.  Tetiba plak kang bau "wangi" yang menusuk & semerbak satu opis lah plak. Hikhikhik...

So tengok lah nanti hari-hari mendatang, mesti dah gemok Cik T tu dok makan umpan officemate aku bagi...hahahahaha

Sekian.


Cik T gak...tapi bukan Tikus...hihihi:

Thursday, January 19, 2012

Perhatian! Mak Bapak...

Assalammualaikum...

Sebenarnya cerita nie nak share semalam...tapi sebab mood swinging & otak blank. So postponed lah 1 hari.

Kenapa tajuk camtu? gempak sangat ker?

Ha! Ini sebenarnya nak beri sedikit peringatan sebagai seorang ibu. Tanggungjawab makbapak nie besar sangat terutama dari segi keselamatan anak-anak.
Bukan nak membebel tapi nak share satu cerita yang menyentap perasaan sebagai seorang ibu pada petang Selasa - 17/01/2012.

Kalo dibaca, takdelah apa-apa sangat kot.
Tapi boleh lah nak buat orang berfikir.

Petang Selasa lalu, waktu balik keje. Seperti biase menyinggah ke kedai runcit nak beli bahan-bahan fresh untuk masak dinner. Tengah syiok parking, keluar dari kereta. Musykil pulak bila dengar enjin kereta sebelah masih hidup.
So, dengan perasaan was-was tu...tinjau lah.
Rupanya, ade anak sedang nyenyak tido di seat sebelah bahagian pemandu.
Dengan tiada sesiapa menemani si kecil. Si kecil tidur dengan lena sekali.

Tapi...malangnya...pintu tidak berkunci. Tingkap ditutup rapat & air-cond terpasang.

Bayangkan lah...bayangkan saje tau..bukan mendoakan.
Tetiba ade pencuri kereta. Kan dah naya budak tu jer. Ntah ape pulak nasib budak tu nanti.
Takpun, tetiba ade keracunan air-cond...macam mana?
Paling kurang pun, orang nak samun barang dalam kereta. Mungkin budak tu terjaga & terkejut. Silap2 kena pukul.
Banyak kemungkinan boleh berlaku.
Bukan kita minta, tapi mencegah itu lebih baik daripada mengubati.

Banyak kes dah pernah berlaku sebelum nie, tapi masih ada lagi ibubapa yang kureng prihatin.
Alasan: "Anak tido...kesian nak kejutkan."
Tak pun, alasan: "alah, takde apa2 lah. Sekejap jer pon."

Tapi cube fikirkan lah...
Apa-apa yang nak berlaku, dalam sekelip mata pun boleh.
Kalo anak tido tu, dukung jer lah. Tak salah pun. Sekejap jer kan!?

Nak pulak kereta tu bukan di parking berhadapan dengan kedai runcit tu.
Tapi di seberang jalan. Bayangkan lah!???
Hish!!! takut jer...

Mohon lah pada semua ibubapa...sila jangan abaikan keselamatan anak anda.

P/S:
Yang dok tinggalkan anak tu pada Selasa lalu tu bukan seorang ibu..tapi seorang bapa.

Mungkin dia terleka sekejap lah kot tentang safety anak die tu.

So all the parents outside there...please take a very good care of your loved ones..not love once.

Get what i mean?
Think of it...

Sayang Semua:

Wednesday, January 18, 2012

Speechless Wednesday Nite...

Assalammualaikum...
Hari ni mood swinging sket nak bercerita sebab batuk+selsema = hidung diblocked dek mukus...hahahaha

So pagi tadi, Cik Qiqin pon tak bersekolah sebab demam+badan panas+batuk = pening kepala. Bile dikejut bangun pagi, Cik Qiqin kata:
"Ummi, Iqin taknak sekolah...taknak mandi...taknak dok dengan nenek. Nak dok dengan ummi jer."

Hmm...kalo die dah kata camtu. Itu tandanya, dia memang tak sehat & taknak dengan orang. Aku pon tak buleh nak amik cuti sebab petang tadi ade visitor from India. So, dengan sepenuh hati memujuk Cik Qiqin agar dok dengan nenek.

Umpannya...hehehehe KFC - Chicken Porridge (Breakfast Meal). Itu menu kesukaan Cik Qiqin bile demam.
Then buat agreement camni:
"Iqin, ummi kene keje. Nanti ummi belikan Iqin bubur KFC ek! Then Iqin dok umah nenek. Petang kite gi jumpe doktor tau."

Akhirnya, persetujuan dicapai. Alhamdulillah!
Memula cembeng gak. Tapi dah dapat KFC - Chicken Porridge, ok lah dia.

Biasa lah kan budak2...ada time manja dia & nak sepenuh perhatian bila sakit.

So, hari nie cume hantar Cik Dina (Sepupu Iqin) jer lah gi sekolah.
Cik Dina pon dok tanya2 kenape Iqin tak sekolah.
Jawapan: Demam.

Sekian sahaja cerita hari ni...makan obat pasni nie...then ZzzZzzzZzzzz....

Hukhukhukhuk:

Tuesday, January 17, 2012

Abes Ranap Kete Aku...

Assalammualaikum...
Bace jer tajuk...rasenya korang dah dh dapat tau ape aku nak citer arini.

Sebenarnya takde lah ranap teruk sangat. Tapi kire ranap lah jugak. Bukan takat ranap kete tapi ranap duit jugak. Huhuhuhu...
Ranap tu ape ek? hikhikhik tetiba nak jadi Dewan Bahasa lah plak. Ranap tu boleh dikatakan ala2 adek beradik musnah atau rosak lah.

Ape yang ranap? bumper kereta kesayangan aku ler & body site lampu belakang.
Bukan nak bangga a.k.a riak...tapi ALHAMDULILLAH selama 7 tahun aku dengan Kelisa nie, ALHAMDULILLAH aku tak pernah accident ataupun langgar apa2 objek.


Tapi...kelisa aku tu yang "offer" body die kene langgar dengan pemandu lain.
Ibarat die kata:"langgar lah saya...langgar lah saya!" hahahaha
Boleh pulak aku buat lawak dalam sedey sedey nie...


Meh nak mengimbau kenangan al-kesah Kelisa NBT nie.
Pada tahun pertama keluar 2005 - baru lepas 2-3 hari harum semerbak kluar dari kedai (eEeceh...) kete tu dipandu oleh kakak aku, bawak gi keje.
Sebab aku nie zaman muda-mudi (rase tua lah plak...hihi) suke naik motor...sebab dari jadik student dulu sampai lah dah keje, aku sangat2 suke naik motor...senang.
Beli kete tu pun sebab standby, mana tau nak gi dating ker...hikhikhik...(gediks).


Sambung balik..kang lari topik plak.
So suatu pagi hari yg indah, kakak aku drive nak gi keje.
Screechh! Terrrlanggar plak tong drum minyak yang besar yang dok tepi pagar rumah. Tergesel lah kat pintu sebelah pemandu...sampai sekarang masih ade lagi "kesan" peninggalan sejarah tu.


Nak marah? sakit hati? tipu lah kata takde kan...tapi tak lama. Takkan lah sebab tu adik beradik nak gaduh kan. Sikit2 lama-lama lupe lah...bile dok ingat2 balik..dua2 dok gelak2.
Bak kata kakak aku...kenangan terinnndahh...zasssss!


02nd time, pak mertua aku plak langgar bonet belakang kete Kelisa aku tu pada tahun 2008. Mase tu aku dalam pantang anak pertama.
Pak mertua tengah syiok reverse sampai tak nampak kelisa aku tu dok comei2 parking kat belakang.
Bukk! kemek sket kat bonet belakang dekat dengan tempat cucuh kunci tu.
Takpelah..redha...


Then, 03rd time plak...nie tahun 2012. Pun pasal syiok reverse punyer pasal lah gak.
Malam semalam (16/01/2012 - 08:42 PM)...bontot sebelah kanan kelisa aku kene gesel dengan kereta Proton WIRA milik Student Nottingham - Korean Student...


Krapp!!! dengar jer..aku terus berlari ibarat pelari pecut (wahahahaha) dari bilik terus ke depan.
Tengok budak korea tu dah tegak jer kat belakang kereta aku.
Adoiyai! Nie mesti kene...


So inilah hasil "Krappp!"nyer:


Hasilnya = remuk sket kat tepi lampu belakang...then bumper terkopak & deep scratch..bak kata En.Hubby: Maybe klip / pin dalam dah rosak.


So kalo nak repair bumper tu..memang kene repair 1 set. Then kalo yang remuk tu..kene ketuk dari dalam lah...huhuhuhuhu melayang $$$$$$$$$


Budak Korea tu lagi plak buleh buat lawak antarabangsa...
"Ohh! I am so sorry..I didn't see you car. This is my time accident since 6 years in Malaysia. Do you have my number? Opps! Of course you don't have..."


Mau pulak aku cepuk budak nie...
Tapi takpelah...mungkin die gugup agaknya.
Selamat lah die dok depan rumah aku...jiran aku semua orang over-sea (Student Nottingham).
Cume aku jer yang bukan over-sea...hahahahah


So kesimpulan yang bersimpulnya...repair dulu, then claim dengan budak Korea depan rumah aku tu...HoohohoooooHorrLick!


Urat dah simpul:

Mom Bloggers Planet

Where Moms Unite

~ Shinjiru Malaysia ~