---> Ads With NuffNang <---

+++ Member of Society +++

s!t! NuR @sY!QiN


---> Ads With Nuffnang <---

Wednesday, December 30, 2009

Jiran Ohh Jiran - Part 2

Bersambung dari kisah semalam pasal jiran ku yg "baik hati & budi pekerti" tu.
"Ikan masin" yg bergelimpangan depan rumahku tu sampai malam tadi still ader lg. Kuingatkan dorg ader lah inisiatif nak kutip or kemaskan. Rupenyer sangkaan ku poyo belaka.

Balik petang semalam pas amik anak ku - Iqin, aku dok perli2 dorg lah coz nk tgk dorg amik port ke x...nampak gayanyer, x pon... huhuhu
Iqin skangkan pandai wat muke bile org tanya:"Sape buchuk?"
So aku tanya lah die depan2 dorg..tapi xde makne nyer gak.
Hohoho dibiarkan gitu jer.
Sadis sungguh!!!!!

Nak tido malam pon xselesa coz bau "semerbak" tu ditiup angin sepoi2 bahasa.
Kan dah mengganggu keamanan setempat tu.

Laki aku lg plak, suggest angkat "ikan masin" tu g buang kat dalam umah dorg. Ader ke patut? Patut ker?
Entahlah..bile kupikirkan...patut ajer...hahaha

Tapi pagi nie...kuucapkan TERIMA KASIH pada anjing2 liar yg kebuluran kerana membersihkan "ikan masin" tu...dah xde dah.Hohoho tapi bau masih ader (macam iklan Febreeze yg jemur sofa kat luar)

Moral of the story:
Hormatilah keamanan & kawasan jiran anda.
Bertimbangrasa lah sket.

Tuesday, December 29, 2009

Jiran Ohhh Jiran...

Rentetan dari penulisan aku mengenai "Haiwan Peliharaan - Pelihara lah Baik-baik", this post also applied to the same jiran lah...

But this time, pasal pembuangan sampah lah.
So citernyer begini, hari Khamis lepas aku ader komplen kat laki aku pasal bau busuk yg dtg dari umah jiran aku tu. Ku pikirkan kucing die mati lah sebab kebuluran atau sakit ker atau aper2 lagi lah yg terlintas kat kepala otak aku nie coz bau busuk tu macam bau bangkai.
Last Sunday kami sefamily baru balik dari Port Dickson (Cuti2 Malaysia - Nanti aku post entry bgambo), bau busuk tu dah bertukar jd bau seakan2 ikan masin (bangkai dah kering).

Baru hari Ahad lepas diorg balik setelah sekian lama "menghilang".
Baru ler bertungkus -lumus mengemas umah. Sampai katil2 pun dok letak kat luar. Ku pikirkan mau pindah. Bila laki aku tanyer, rupenyer dok ligat ngemas umah.
Dsebabkan jiran aku nie rajin bkebun walaupun tanah sekangkang kera kat depan umah, tong sampah die "tumpang" kat tanah sekangkang kera depan umah kami lah.Tapi xkesah lah as long....depa pandai jaga kebersihan.

Tapi yg xsyoknye, sampah die btaburan depan pagar umah aku coz anjing & kucing liar selongkar sampah2 dia sebab bau "ikan masin" yg "wangi" tu...nak tau aper yg btaburan??? Hati, jantung & pedal ayam yg dah busuk sangat siap ader ulat berenga & langau.
Dah lah tu, sampai dlm pagar umah aku pon ader beg koyak (sampah) hasil kemas umah depa.Kalo dpikirkan mgkn lah terbang dek angin, tapi kalo org ada adab lah; minta maaflah. Nie tak, wat muka selamba badak dia aje. Aku gak kene "tolong" buangkan sampah dia.

Sampai aku balik lunch tadi pon, "ikan masin" tu ade lagi btabur depan pagar umah aku. Selamat lah alam semulajadi nie tolong aku ngemaskan...walaupun take times.
>>Burung layang2 tolong sambar sket demi sket....
>>>Lalat tolong hurung & tinggalkan telur2 die untuk proses pereputan...
>>>>Ulat berenga tolong reputkan & bersihkan walaupun geli & bbau...
>>>>>Angin tolong tiupkan bau2 busuk tu...

Penolong lain, tayar kete2 org taman tolong gilis & lekat kat tayar sket2...

Xtau dah nak kata ape dah...
Korg ader idea x???
Camne aku nak tegur jiran aku tu>>>>

Thursday, December 24, 2009

Notti-Face Giveaway

Assalammualaikum to All...
Found this new blog by Mama Adwan Encem...ader plak anjurkan contest "Muka Nakal" hehehe
Contest Title: Notti-Face Giveaway...
Berminat lah plak nak join coz ader 1 gambar anakku yg memang naughty lah...
Meh tinjau aper syarat2 nyer:-
OKEH, DI BAWAH ADALAH SYARAT UNTUK MELAYAKKAN DIRI JOIN CONTEST NI....

* JADI FOLLOWER MAMA ---- jadi dah...
* LINK BLOG MAMA TERUS KE BLOG ANDA --- dah link dah...
* SILA TEPEK BANNER KAT SIDEBAR YG DI LINK TERUS KE ENTRY INI --- tepek dah...
* STICKY MODE YE ENTRY ANDA SUME --- ok dah...
* YANG PALING PENTING, SILA BUAT SATU ENTRY KAT BLOG MEMASING BESERTA
GAMBAR WAJAH ANAK ANDA/ANAK SEDARA/ANAK ANGKAT YANG PALING NOTTI SEKALI... ---ok dah...
* UMUR LAYAK MASUK IALAH 5 BULAN -3 TAHUN SAHAJA MENJELANG AKHIR TAHUN 2009 --- layak...
* SILA BERIKAN NAMA ANAK & IBU/BAPA, TARIKH LAHIR DAN UMUR SEKARANG
SERTA CERITAKAN SERBA SEDIKIT MENGENAI GAMBAR... --- pasti! mai rujuk di bawah...
* TARIKH TUTUP GIVEAWAY NI ADALAH MENJELANG MALAM TAHUN BARU 2010 IAITU PADA 31 DISEMBER 2009 JAM 12.00 MALAM... ---submit dah arini 24/12/2009
* AKHIR SKALI, TINGGALKAN LINK ANDA DI ENTRY INI SAHAJA YE, SENANG MAMA NAK CEK... HEHEHE --- tinggalkan entry dah kat post comment MAMAADWANENCEM...


NAMA ANAK : SIT NUR ASYIQIN BT AHMAD RAZIF
TARIKH LAHIR : 03.11.2008
UMUR SEKARANG : 01 TAHUN 20 HARI
NAMA BAPA : AHMAD RAZIF BIN MD NASIR
NAMA IBU : SITI NORHAYATI BT ZULKIFLI
"GAMBAR NI BARU JER DI-SNAP CANDID SEMALAM KAT SPITAL SERDANG SEMENTARA TUNGGU BLOOD RESULT DAK NIE. MASE TGH TU HAPPY BR LEPAS NYUSU. TETIBA PLAK WAT MUKA GITU MGKN SEBAB NAK BISKUT FAVOURITE DIA KOT - FINGER CHEESE...TP SBLM NIE XPENAH PLAK WAT MUKA GNI.BR SMLM DPT, SO SAMPAI KE MALAM TD PON DIE WAT MEMEK MUKE YG SAMA"

Monday, December 21, 2009

Haiwan Peliharaan - Pelihara Lah Baik2...

Salam to All!
Sebenarnyer dah lama nak wat post nie cume xberkesempatan sbb byk lupo dah.
Nie tiba-tiba pop-up dalam otak nie sbb tghari td balik lunch punyer pasal.

Begini citernyer.
Aku punyer jiran yg sangat2 sukakan kucing sampai bela lebih drpd 5 ekor.
Kucing-kucing dia mmg comel, bersih, gebu & cantik2...al-maklumlah baka jenis baek punyer (kalo pn.beba baca - mcm kucing boy ko yg M.I.A tu, bulu pon pattern yg sama).

Aku nie pon jenis yg suke kucing gak. Tapi kat umah skang nie xbela sebab ade anak kecik & byk anjing kat kawasan umah aku tu. So malas lah. Nak2 plak anak aku geli dgn kucing (baru aku tau hari Sabtu yg lepas).

Dpendekkan citer, ni jadi bukan sekali dua...tp byk kali dah.
Hmm camner nak citer yek?
Ha!biasenyer kalo korang xde kat umah lama/at least 2-3 hari lah, ape korang wat dgn kucing2 korg?
a) Lepaskan
b) Bawa sekali dgn korg
c) Pesan dgn jiran tolong jagakan
d) Biarkan jer terkurung smpai korg balik

Bagi jiran aku nie, jawapannyer:
(d) Biarkan ajer terkurung.
Punyer lah terseksa haiwan tu. Ade ker patut. Mane yg kecik, dapatlah menyelit lepaskan diri. Mana yg besar tu, mengiow jer dlm kurungan tu. Kesian.
Dgn bau busuknyer, dgn kelaparan xmakannyer.
Terukkan???

Aku pon xtau lah aper punyer manusia lah depa nie.Suke bela, tp xnak pelihara baik2.
Mana aku xmarah, dulu lagi sadis. Mase depa mula2 pindah, depa balik kampung. Buleh plak tinggalkan kat belakang rumah, then dalam kurungan gak. Habis lah semerbak pakaian aku dalam bilik belakang. Pun sama gak, punyer lah lama, kalo xsilap aku adalah dekat seminggu. Aku pon xtau lah kucing tu makan/x. Sedey aku dgr die ngiow tiap2 hari pg/malam.Biler die diam, mgkn tido lah kot.

Skrg nie plak, depa balik kg lg sempena cuti sekolah yg panjang nie. Yg tinggal bapaknyer ajer coz keje bdekatan tp aku tgk jarang2 gak balik. Depa tinggalkan kucing2 tu dalam sangkar kat porch (rumah teres). Setiap hari aku dengar kucing2 tu ngiow. Mana yg kecik terlepas, datanglah bertandang kat depan pintu rumah aku - minta makan. So aku pon bg lah makan tiap2 hari. Kesian wooo....

Tghr td, aku tgk anak2 jiran dia sebelah kiri panjat tembok umah dia. (Aku dok sebelah kanan) Nak tau wat ape? Tolong pancutkan air, bersihkan sangkar kucing tu yg penuh dgn najis & kotor. Budak2 pun tau kesian. Tap aku xtau lah depa bg makan ke x.

Aku pon xtau lah nak ckp aper dah dgn jiran aku tu...
Bile org minta kucing dia, tau plak xbagi.
Tp die wat plak haiwan tu mcm tu....
Sadis sungguh...ikutkan hati, macam nak ngadu jer kat jabatan haiwan. Biar depa rampas kucing2 tu sbb tu buleh dikatakan menyeksa.



Thursday, December 17, 2009

Cerita Aku Minggu Lepas...emosi sket...

Lamer xbuat entry nie...hehehe bz dgn kesibukan d opis & family.
Hmm aper citer aku minggu lepas.

07th Dec 2009 - g appointment pediatrik anakku - Ct Nur Asyiqin kat spital Serdang.
Tup2 kene tahan wad plak coz HB 5...suspect anemia.
Anemia: Kurang darah merah. Muka, tapak kaki & tangan akan nampak pucat.
HB: Sel darah merah - Kalo normal: 10...bile dah 5 tu: tahap teruk gak lah...

Bayangkan anakku yg 1 Tahun 1 Bulan tu kene suspect anemia.
Huhu gedebukkk emotional terus...sedey lah!
Yg peliknyer camner plak ler bley kene coz dak tu kuat makan, sayur makan, nasi makan, susu minum...
nak kata cepat penat...hmm xgak...main punyer lah suke hati.
Xcukup tido pon...hmm tdo ok jer.

Tp xtau lah tang mana yg silap nyer.Dugaan dr Allah swt..terima dgn redha. So 3 hari 2 malam berkampung kat sane.Bak kata ayah die - pakej percutian....hahahaha

Kene amik darah lg sekali...smpai la ni result baru blom kuar lg.Tp 23hb Dec 2009 kene g balik...xtau lah mcm mana plak.

Wat mase skang nie die kene amik multivitamin tambahan & acid folic.
Time nak suruh makan...hmm dah pandai dah...baring sambil hentak2 kaki...masuk je obat tu dalam molot die...mule lah die wat burrrrr...burrr nak luahkan...Punyer lah payah! Nak xnak, kene paksa lah gak.

Apepun..tunggu next week lah...tgk aper yg jadi.

"Didoakan semoga anakku djauhi drpd segala penyakit kronik & segala malapetaka"
-Amin-

Friday, December 4, 2009

...Istimewanyer Seorang Wanita...

I got this article from forwarded email from my sister----ZaineyZul:

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya:
"Mengapa ibu menangis?"
"Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya.
"Aku tidak mengerti",kata anak itu.


 

Ibunya hanya memeluknya dan berkata,
"Dan kau tak akan pernah mengerti"




Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya,
"Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"
"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.


 

Anak laki-laki kecil itu pun lalu membesar menjadi seorang laki-laki dewasa,
tetapi tetap ingin tahu mengapa wanita menangis.

 
Akhirnya ia memanjatkan doa dan bertanya,
"Tuhan,mengapa wanita begitu mudah menangis?"


Allah berfirman: 
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan. "

 
"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya " 
 
"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "



"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "




"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "




"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"




"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan dan ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."




"Kau tahu; kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."




"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya.. tempat dimana cinta itu ada."




* Kecantikan wanita yang azali bukan pada kecantikan luaran semata-mata. Selamilah hati wanita mu dan ingat lah... Setiap Wanita itu Cantik.

Thursday, December 3, 2009

Cutest With Nice Smile Baby Contest

sekarang nie tgh ligat la plak nak join contest2 nih...
hehe nampak cam menarik jer..xsalah kalo join kan???

so mari kite tinjau ape syarat2nyer:
Add &ita maternity banner & links to your blog lists...DONE
◦Please attach your most cutest with smile baby photo in your blog(sekeping jek ek)...DONE

NAME : SITI NUR ASYIQIN BT AHMAD RAZIF
AGE : 01 YEAR OLD

◦And lastly, email me your participation at anidanitakanapi@yahoo.com. Don't forget to leave your blog name/email.(comment box problem x tau naper, so email ek, sorry sgt..)...DONE
 
The contest will run for one month until 23 December 2009 . The winner will be selected based on the most cutest smile. I will announce the lucky winners on 25 December 2009....DONE -SUBMITTED ON 03/12/09




Wednesday, December 2, 2009

Serius - Baby - 2009 - Giveaway

Terjah2 pepagi nie...terjumpe plak lg 1 contest nie dianjurkan oleh Ibu Rifqi http://rifqizuhairi.blogspot.com 
sempena birthday nyer yg ke-29 tahun...Happy Advance Birthday to you! o(^^,)o

So, jom ar tinjau syarat2 nyer:-
Be my follower and add my blog kat korangnye list....DONE
Tepek banner yang dicipta khas untuk contest ni kat sidebar korang…DONE

Buat entry tajuk macam entry yang I buat ni..DONE

Contest ini terbuka kepada anak korang yang berusia 1 hari hingga la 3 tahun...ANAKKU 1 TAHUN

Ini paling wajib ni!!!Sila tepekkan pic sicomel korang dengan wajah yang serius...letak pic yang sangat2 serius je...mesti ada kan...xkan pic masa senyum n sengih je korang simpan...Letak banyak2 pun xpe,nti yg paling serius i akan amik...DONE


NAMA PENUH : SITI NUR ASYIQIN BINTI AHMAD RAZIF
TARIH LAHIR : 03HB NOV 2008
UMUR : 01 TAHUN
Pastu letak la nama penuh anak korang ,tarikh lahir n umur diaorang sekarang...DONE
Make sure ur entry link back to mine..DONE
Tarikh tutup penyertaan before 31st December 2009...SUBMIT DAH HARI NI-02/12/09 (RABU)
Last skali,tinggalkan korangnye penyertaan kat dalam comment box entry ni k..DONE

itu jer...senang je..

Kalo ader rezki...ALHAMDULILLAH...
Kalo xde...xpe2...redha...bley coba lain contest la plak...

Tuesday, December 1, 2009

Aksi Si Comel Bersama Stereng...

Tgh sebokk wat keje...nak releasekan otak jap...g lah tinjau2 blog org...
hehehe ngular lah kejap...
.
.
.
terjumpe plak 1 contest ni by Mama Ryn sempena Birthday Anak die - Adam
.
.
So ape salahnyer join kan
kalo ade rezki...alhamdulillah
kalo xde...xpe2...coba lagi
.
.
so mari find-out ape die nak
Antara syarat2 contest :
Copy banner kat atas ni boh kat sidebar korang berserta ngn link contest. Takde link otomatik tak layak...DONE


Jadi follower blog daku...Jangan segan2 eh...DONE


Umur anak antara 0-3yrs. DONE Terbuka kepada boy & girl.


Upload gambar anak berserta dgn aksi sterengnya. Letak nama dan umur, pehtu korang cerita laa serba sedikit pasal gambar tu...Tak kisah laa stereng ape pn jnji STERENG..DONE




NAMA: SITI NUR ASYIQIN BINTI AHMAD RAZIF

UMUR : 01 TAHUN
CITER GAMBO NIE:
MASE NIE KAT CAR PARK TESCO KAJANG TGH TUNGGU AYAHNYER G BELI BRG JAP. DSEBABKN GERIMIS MENGUNDANG MASE TU, DOK AR DALAM KETE TUNGGU.
SAMBIL TUNGGU TU, DOK LAH MAIN DGN QIQIN...TGK DIE SERONOK PEGANG STERENG TU...SO SNAP LAH 1 2 GAMBO...


Upload berapa banyak yg boleh, tapi hanya SATU gambar terbaik akan dipilih utk dipertandingkan....DONE


Kalau korang ada 2 org anak...boleh je...tp takleh gambar bersama kena gambar sorang2. Nnt susah nak wat keputusan..SORANG JER BARU...

Setelah syarat kat atas ni complete, sila laa tinggalkan link korang supaya senang daku nak terjah..DONE

Tarikh tutup contest : 18 Disember 2009 @ 10pm...HANTAR DAH HARI NI 01/12/09

Monday, November 30, 2009

Kejadian 21 Nov 2009

Tersebutlah alkesah anakku - Ct Nur Asyiqin yg tengah dok ligat sekarang nie.
Hmm mase tgh cuci "uk uk" die...terjadilah 1 incident kecik kat dalam toilet tu....
Xreti dok diam punyer pasal...tergelincir lah die mase nak pegang tong sampah dalam toilet umah kami.

Alhamdulillah xde ape2...cume benjol je kat dahi belah kiri tu...
Nangis pon kejap jer...
Dengar lagu favourite die - Mamat kertas tu, senyap lah.

Master Oogway...sape tu?

Master Oogway quote:
"Yesterday is History,
Tomorrow is Mystery,
And today is a gift...
That's why we call it present"



Thursday, November 26, 2009

Selamat Hari Raya Qurban

Assalammualaikum to all Muslims out there.
Dkesempatan ini ku ingin mengucapkan "SELAMAT HARI RAYA QURBAN" buat sumer.


Wednesday, November 25, 2009

Bile Senior Bkumpul...

Di antara kami..bley dikatakan 1 Malaysia = Cina, India & Melayu...title SPM, EHR, AS & AAM (shortform je designation buley bg).


Dpendekn citer, kitorg anti dgn mamat poyo nie dr dulu lg.Br tahun lps die naik pangkat...tiap-tiap tahun mesti dapek naik gaji punyer...mcm wajib lah bg die. Dulu kitorg gelar die Tai-Chi Master coz die mmg kuat Tai-Chi..tp bkn wat senaman tu...ala gaya escapekan diri dr wat keje lah..buley dkatakn work-smart yg menyusahkn org lain.

Tp skg title tukau jd " Tai-Chi Super Senior Master"...Nape???lg kuat escape...ske hilangkan diri dr bgtau org ofis.Ikut ske die nak g mane, wat ape & xbgtau...nape aku bsing?coz bile dia g mane xbgtau, kami2 kat opis nie jd mangsa: camne korg wat keje, die g mane pon korg xtau...


Kitorg punye SPM lg plak tensen, ape2hal tolak keje bg die...bley marah2 org veteren tu..kesian aku tgk SPM aku tu.Dia dah keje lama, tp camtu gak.Bg aku, SPM aku ni full of knowledge, rajin, punctual, sabar, keje dia mmg teliti & kalo korg tgk drawings die...by hand jer...tapi cantik & mcm org expert eventhough die bkn ader degree pon mahupun dip...org lama...

Aku???lg lah aku tensen..dr dulu smpai skg, aku ckp lepas jer dgn die.Lantak lah, nak marah aku, marah lah...aku wat keje betul.Die jer saje nak komplen lebih2..die bkn bos aku pon.Bos aku pon pcaya kat aku - she no need supervision & can work independently.Dia plak sebokkk...mcm ptg smlm, die meeting kat HQ, then call wat loud-speaker al-kononnye nak kenekan aku lah tu...


PD : Ct, u xfollow-up ker psl drawings yg pending tu? Dh berapa lame dh?
Aku: U ingat aku x follow-up ker?U pun nmpk hari2 aku anta email kat die...cc 1 dunie.
PD: (tgamam kejap - senyap seketika) ooo bukan itu maksud i.U ade call ker selain email?coz smpai hari nie xdapat2 lg.
Aku: U pun tau..aku dah bgtau hari2 kat u yg aku call, org tu xnak jwb.HANYA (tekankan suare) u yg call die nak jawab...u kan bos. Aku ni kuli jer...(dlm hati - hahaha)
PD: Jgn lah ckp mcm tu.K lah.Nnt balik ofis, kite bincang lah.
Bos aku: She know what she is doing.You no need to intefere.You just doing your job.Your job is still pending until to-date.What is you comment?

Ade informer dlm meeting tu ckp, merah padam muke die kene sound-tepat. Dia ckp dlm meeting yg aku xfollow-up...keje xaccurate.Selalu tangguh...selalu melawan.

Aku?
Kalo keje aku xaccurate, xde dapat approval dr govt dept lah.Asyik memanjang kene reject lah. Tapi aku dapat?mcm mana? bukan senang nak isi borang2 govt nie utk application cam exemption tax, CEPT, AFTA, ACFTA etc lg lah...byk calculation & figure kene correct...xcorrect..habislah...

Tangguh tu mmg diakui TAPI bsebab...coz data xcukup, org lain xbg cooperation (cth mcm drawing td lah), authorized signatories xde - selalu out (hilang ntah ke mana), keje aku sumer urgent punyer...nak up-to-date...nak plak skg ni tanggung keje purchase coz orgnyer maternity leave...pg wat purchase...tghr wat logistics...ptg wat sales report etc...

Melawan...not da suitable word to describe...but mulut laser...yes!
Nape? coz ape die ckp mmg aku balas tp in da correct way & manner...not shouting or yelling..soft voice but with deep meaning...hahaha sape suruh kaco aku hari2...

Kalo korg dok tmpat aku, gerenti dah lama resign. Aku ni pejam-celik-pejam-celik dah 5 tahun keje cni dah...bkn nak bangga...bg aku - so much to learn more...
nape aku xcomplaint, xde org nak dgr...al-maklum, in da situation...buang mase, org kaki bodeks jer menang...at da moment, biarkan.

Die penah tanya, nape org xsuke die. SPM aku penah ckp: kalo 1 olang tala suka sama lu, xapa.Tapi kalo suma olang xda suka sama lu, baik lu pk apa lu sulah buat/cakap.
Bile2 aku pk balik, ada betul gak kata die.Al-maklum lah org lama...kata berkias sket.

Hari ni>>>>dia M.I.A lg dgn teman baik nyer...

...My Baby - Iqin Luv dis...



enjoy it!
nOte: Iqin dr nangis buleh pause kejap semata-mata nak tgk video clip ni...seronok jer die...

Tuesday, November 24, 2009

Hari yg sibokk melampau...

Hari nie sgt2 lah sibokk...menyibokk (tp bkn aku)...tersibokkk...
nape??? wah hahaa camnie lah keje org swas...org keraja..aku xtau lah...hehehe
org yg g maternity leave..terpaksa rela ku tanggung kejo dio coz kakitangan xcukup...
sumer keje nak up-to-date...coz mmg job requirements mcm tu...buek ajo lah...

xde makne nak tangguh2...sumer nak on da spot...sumer nak cepat...
kalo wat purchase...lead time bg seminggu...xde maknenyer depa sumer tu nak wat ikut prosedur...terkubur je prosedur tu...kesian...
Brg nak cepat tp order lambat.Pastu bising brg lambat sampai....bile jd camtu...mule lah depa start tunding jari...komplen...
ape???kohang ingek den nie jenis mulut reti diam ker...angguk2 jer...dengar jer lah...
minta mahap lah wei!
dgn purchase lame kohang buleh ler nak main2...dgn den...dongar lah den meleter & ikut prosedur...aku byk keje lain nak wat...nasib lah!
PADAN MUKA! sape suruh order lambat...
kalo order lambat tp data cukup xpe...ni x...bg nama jer...ape menatang ntah aku pon xtau...ko ingek aku nie prof serba serbi tau ker...100% perfect ker???

yg  si mamat chase payment 1 hal...aku dah bg input naik berbuih2 molot yg comei nie hah ckp...hmmm buat ponek air liur den tersembur jo...haram xdicatat nyer...
bile nak masuk meeting arini...nama aku gak yg kohang juai:"ooooo pn.ct xbg...pn.ct xupdate"....
hotak hang!free2 jer aku kene bambboooo psl hal ngko...
blagak cam pandai...wei!aku pon xpandai gak wei! tapi aku ader inisiatif nak blajar...
bkn cam ko..masok2 jer dah pangkat besau...tapi ceduk data & ayat aku gak...
bile dah xconfirm dgn data tu, juai plak nama aku: " i dapat dr pn.ct, die yg wat format & calculation...i pon xconfirm lg"...ada ka org camni?

sorry to say kat mamat2 out there...yg bikin den susah nie adelah mamat2 yg nk senang jer...selamat lah aku nie ader timetable...pg wat nie...tghr wat tu..ptg wat nun...
xikut timetable aku...BOLAYAN...emergancy request? Ape tu? Aku xtau...hahaha
sharp kul 6pm...counter close...tiada kompromi...
HAHAAHHAHAAA suke ati aku...

Tuesday, November 17, 2009

Semalam...Hari ni..Besok..Lusa...Tulat...

...Semalam...
hujan sepanjang hari - Dari pagi sampai lah ke malam.
Nak bgn pagi...punyer lah payah.Si Iqin pon susah nak bgn coz sebab best tido...akhirnyer bgn gak walaupun merengek...smpai umah nanny die...smbung tido smula...alangkah bestnyer kalo aku buley wat gtu...hahaha
Pagi - g opis..berkabus sejuk+asap kilang...xde makne nak "on" aircond lg...
Dah la port aku depan bilik server...tkena tempias aircond bilik tu...
fuhhh!nak tdo ade lah..sejukkkk!
Malam - Tido mcm trasa d Cameron Highland..bselimut toto & kipas level 1 jer...tp anakku - si iqin tu..mmg xnak selimut...tdo peluk die jer.
Hahaha dak manje umi nyer...(^^,)


...Hari ni...
Nampaknyer cuaca ok...
tenang jer mata memandang langit biru kat cermin opis nie hah...hehe
tghari td sempat lg tanam pokok kunyit...hahaha
ptg ni - skrg la
nampaknyer mcm nak mendung
Tapi
xtau lah...

...Besok..
xtau lg mcm mane

...Lusa...
lg xtau

...Tulat...
lg & lg xtau


Note:
Ape aku melalut arini...aku pon xtau...
otak tgh pening ganti tmpt dak opis aku yg br cuti bersalin...
hohoho byknyer kojo den...

Wednesday, November 11, 2009

Tudung & Shawl...Anak Cine Butik.

U all a tudung or shawls lovers?
Interested on buying these extremely gorgeous items...hehe
go to this online boutiqe: http://anakcinebutik.blogspot.com

Pilihan???
Setakat nie ade 9 warna yg bley dipilih...
Warna menarik...terang...meriah...mengancam...tertarik..terpikat...
senang dipakai...dibasuh...

Harga - RM???
Berpatutan...murah...standard...ngam!

Kualiti???
Dijamin...ada kualiti inspection oleh Cik Cumey sendri...
(Ini Cik Cumey very fussy about kualiti2 nie...hahaha jgn mare...)

Syarat2 Pembelian???
Macam biase lah...bla...bla..bla...
Term and Condition:
*** booking hanya lah valid selama tiga hari sahaja.

*** bayaran hendaklah dibuat melalui CIMB BANK sahaja.

*** barang akan di post within 48 hours.

*** barang akan di post selepas bayaran dibuat dengan menggunakan pos express @ pos laju.
*** anakcine butik akan menghantar pengesahan dan tracking number selepas barang di post.
*** setiap barang akan diperiksa sebelom di post.sebarang kerosakan semasa atau selepas barang di post/diterima tidak akan ditanggung oleh pihak butik.


Apa kata u all layari sendiri blog die...beza..mmg berbeza...

Tuesday, November 10, 2009

Herbs Mentioned in the Literature as of Concern

(Source: http://www.itmonline.org/arts/breast.htm)

Various herbal resources taken together suggest avoiding the following herbs during lactation; most often, the original source of the information is obscure and there is little or no data to support the concern.
Indeed, other sources, similarly obscure, claim that some of the same herbs are known to be safe to use during breastfeeding or are not known to be associated with any adverse effects.
Most of these are "Western herbs," but a few appear in Chinese medicine, including aloe, coltsfoot (tussilago), ephedra, garlic, licorice, and rhubarb.
Some herbs are suggested to be avoided because they "dry up milk:" sage and parsley are examples.
Garlic can flavor the milk and cause some infants to consume less than they normally would.
In most cases, the concern is related to using large doses regularly rather than avoiding any exposure.
Aloe vera
Black snakeroot
Bladderwrack
Borage
Buckthorn

Bugleweed
Cascara sagrada
Coltsfoot
Comfrey
Elecampane
Ephedra
Fennel
Fenugreek
Garlic
Kava kava
Licorice
Male Fern
Gravel root
Parsley
Rauwolfia
Rhubarb (root)
Sage
Senna
Stillingia
Wormwood

Herb remedies for increasing milk supply for breastfeeding moms? - Episode 2 -

I may not be the expert about herbs…

But I have make some analysis on the herbs which widely used by breastfeeding moms.

Therefore I would like to share on below articles wit all of you-moms outside there:



Fenugreek a.k.a “Halba” (in Malay)
Good: it is good for increasing the milk supply. You can take it as a tea or put a little bit in your cooks…



Bad: Who had diabetes or blood clotting disorder…it can cause hypoglycemia (a lower than normal level of blood glucose). It also contains coumarin (is moderately toxic to the liver and kidneys) and nicotine. Both can negatively affect the heart rate and blood pressure in mom as well as our baby. Taking too large amount will make your urine smells like maple syrup & not only yours…but also to the baby. Therefore, your baby may be misdiagnosed having a “maple-syrup urine disorder” (The disease is characterized in an infant by the presence of sweet-smelling urine, with an odor similar to that of maple-syrup. Infants with this disease seem healthy at birth but if left untreated suffer severe brain damage and eventually die.)



My - Sharing:
Do not take this herb without consulting with your medical practitioner/doctor. They know the best than you are…Do not take with other drugs or medicine…
Even for me, I can’t use it as I experienced a diabetes while pregnancy. Even though now it’s ok. No more diagnosed with diabetes…But prevention is better than cure…
So I’ll try to take another alternative…



Fennel Seeds a.k.a Jintan Manis (in Malay)
Good: This herb can help milk production. It can be use for improving the milk supply of breastfeeding moms. This use, although not supported by direct evidence, is sometimes justified by the fact that fennel is a source of phytoestrogens, which promote growth of breast tissue. However, normal lactation does not involve growth of breast tissue.



Bad: There is a single case report of fennel tea ingested by a breastfeeding mother resulting in neurotoxicity for the newborn child.



My - Sharing:

I like to drink tea, but I don’t think I can drink this…hahaha
Try again to search for another alternative…

Chamomile a.k.a Bunga Kamil (In Malay)

Good: This herb contains relaxing properties and helps stimulate the production of breast milk.It is a popular treatment for numerous ailments, including sleep disorders, anxiety, digestion/intestinal conditions, skin infections/inflammation (including eczema), wound healing, infantile colic, teething pains, and diaper rash.
Normally this herb is consumed as a tea.

Bad: Chamomile may act as a uterine stimulant or lead to abortion. It therefore should be avoided during pregnancy. There is not enough scientific data to recommend the safe use of chamomile while breastfeeding. Chamomile may increase the amount of drowsiness caused by some herbs or supplements. Caution is advised while driving or operating machinery. Chamomile may have anti-estrogenic effects and interact with herbs and supplements like red clover or soy.Based on preliminary study, constituents in chamomile may alter blood sugar or blood pressure. Patients taking herbs or supplements that affect blood sugar or blood pressure should be cautious.



My - Sharing:
I can drink this…but may have to think twice…thrice…either to take it or not…my biggest worry is the effect to my baby.



Blessed Thistle (From South east England)
Good: Considered to be one of the best herbs to increase breast milk production.

Bad: Some tincture preparations have labels that state nursing mothers should avoid consuming the product mainly because it contains alcohol.

My - Sharing:
Nope for me…as it contains alcohol even though in small amount…it still goes to my baby…
If you are breastfeeding…what you eat, your baby also eats the same…


Other herbs that can be considered but there is still no scientific proven that these herbs can improve breast milk production as well as the bad effects either to mom or baby:



Goat's Rue.
Also a well-known diuretic and increases breast milk production.
Other effects include use as a tonic, liver-protectant, and as a platelet aggregation inhibitor.

Shatavari (Asparagus racemosus)
Is traditionally used by women for overall health and vitality and it promotes lactation.

Aniseed
Aids digestion and promotes mother's milk production for nursing mothers.
It is like fennel which contains anethole, a phyoestrogen.
Anise is a mild anti-parasitic and its leaves can be used to treat digestive problems, relieve toothache, and its essential oil to treat lice & scabies.
Anise can be used to relieve menstrual cramps.



Caraway (Adik-beradik Jintan Manis)
This herb has galacagogue properties.
Used to aid mother's milk production and aid digestion disorders.

Monday, November 9, 2009

Herb remedies for increasing milk supply for breastfeeding moms? - Episode 1 -

A healthy & wonderful baby to be is a dream of every mother in a world called Planet Earth…


As a mom, I like to breastfeed my baby even though I am a working mom…
Working from 08:30am – 06:00pm everyday caused tiredness, created tension & also can spread the phantom of stress in your soul.


Aha! Better watch this out…
These may affect the production of my milk…as our body & mind togetherness strike not to produce more milk as it needs to repairs other parts of the body…


But not everything will be accordingly to a plan… we plan… we try to gain it…search for alternative…but all depends on Allah s.w.t…Tawakkal…


Talk about herb remedies as an idea of increasing milk supply for breastfeeding moms.


Even me myself thinking of using herbs as traditional ways to increase the supply of my milk production…so low these days…only enough for breastfeed but not enough for storage…I want to continue breastfeed until my daughter reach 2 years old…


It come out in my mind when I “heard” a story from a dealer or justification from the user of the products…we may believe it & tremendously wanted to try it…


But…do you make any further analysis or dig on the info of the side-effect of the herbs?

Wednesday, November 4, 2009

Heppy Bestday..Birthday...To My Beloved Daughter...

This post should be post-out by yesterday....
hoho tooo bz with my works...so manage to post-it by today...


However.....my baby - Siti Nur Asyiqin already 1 Year 1 Day today...
Sori Qin...sob..sob... (tau ayahnyer...bising nnt)...hehehe


dis is my baby:
HAPPY BIRTHDAY!!!!!!!!!!!!
~ YANG KE-1 TAHUN ~
03rd November 2009

Tuesday, November 3, 2009

...Mutiara Sabah....

Ehem...ehem....kpd sape2 yg gilerz accessories mcm bracelet ker...rantai ker...kerongsang ker...
or
nak cari adiah nak bg gurlfrenz ker...mak ker...nenek ker...sape2 yg korg berkenan lah...


ha tapi bukan utk pompuan jer ader...utk lelaki pon ader...butang baju melayu...

korg bley la layari website nie:-
http://sabahaccessories.com/

brg2 nyer mmg dijamin kualiti & mutu nyer...
origin mmg direct dr Sabah Negeri di Bawah Bayu sane...
yg best nyer....FREE DELIVERY....hahaha jgn mare Pn.Beba....

Brg ROSAK...buleh RETURN...
BUT ader lah terms & condition kene patuhi...

Anyway...aku sendiri pon dah bli...
bg kat mak mertua aku & pakai sendiri....
Ape aku minat????
hehe nak aku suggest????
cari jenis cat-eyes...mmg cantik...


Try la...Adios!

Thursday, October 15, 2009

Raye...Raya...Rayo...

Assalammualaikum to All....
Wahahaha....raye dah dekat nak abes...tp kuih raye blom abes...
serdak pon byk lagik....

Citer pasal raya...gambo ader byk nak posting.
Tapinyer blom wat lagik...huhuhu seboknyer pas raya nie...
Kojo bertimbon-timbun...poning kopalo dibuek nyo....huarg!hahaha
Man2 lah wat.

Anyway..citer pasal raye nie...
raye tahun nie...raye belah umah nenek den plak...
raye 1, seharian dok umah...org/sedare/mak dare/pak dare/org kg mai umah nenek xberenti...
pas balek grup nie..mai plak lg 1 grop...hahaha ponek + seronok = letih

Then raye ke bape ntah, aku pon dah kureng ingek...short-term memory lost...
g konvoi belah family ku...
- dari beranang ke kelang ke jeram ke labohan dagang ke beranang -
then esoknyer sblh family suami ku...
- dari rinching ke kelang ke rinching -
seronok+letih+penat = terbungkang....hahahaha

anyway...time raye jer ar dapek cuti pannnnnnnnjang...
kalo x...hmmm hampeh...
boz bz tanye...nak g mane..wat aper...
time tu lah dapek lupo kan kojo...release sket otak yg ligat nih...

nnt den posting gambo2 yg menarik..tertarik yek...
ntah biler lah tu...
nnt ar "tercurik" mase nak posting....
waahahaaa.....


Mom Bloggers Planet

Where Moms Unite

~ Shinjiru Malaysia ~