---> Ads With NuffNang <---

+++ Member of Society +++

s!t! NuR @sY!QiN


---> Ads With Nuffnang <---

Tuesday, January 25, 2011

Bile ASTRO tiada...

Dah 2 Hari melepek+melepak kan diri kat rumah baru....pengakuan dari hati --- sangat2 lah boring SEBAB ASTRO bolom dipindahkan lagi.

Nak layan game dalam FB pun bosan gak...
coz budak kicil (Qiqin) tu cakap: "mi..nak men...nak men..."
(di"translatekan": "Umi, nak main...nak main"...)
Ntah ape die tekan kat pad laptop tu pun aku xtau...bantai lah..
asalkan die xmerajuk...
biarkan ajer lah...
hihihi tp shutdown laptop dulu lah.

Minah kicil ini sekarang sangatlah kuat merajuk...
Bile merajuk jer, terus tarik moncong.
(bak kata ayah die: buleh sangkut hanger...kikiki)..
bukan tarik moncong jer, dia akan kata: "xnak kawan..."
Layan ajer lah...(^^,)
Biler die cool down, die akan cari semula...xlama tu der...

So berbalik pada citer, BILE ASTRO XDE...
Eh! itu bukan penamat...sekarang nie kan teknologi makin canggih...
So kami sekeluarga layan "TonTon"...kire tengok TV lah tu.
cume bezanya...back to the future lah...
Cerita2nya & berita semua bak kata kasarnya: "dah basi"..
(cerite2 episod lepas & news semalam punyer)
tapi...layan jer lah episod2 cerita yg terlepas nk tgk.

Tp malam semalam kami layan "Upin & Ipin 2010"...
Cik Qiqin tengok dgn penuh kusyuk ---almaklum lah cerite favourite die.

So, itulah citer kami setelah 2 hari bermalam di rumah baru...

Notakaki:
Cepat lah abg Astro pasang Astro nie...bosan nih!
Kuikuikui...

Monday, January 24, 2011

Mencari arah Qiblat?

Salam...aku nk share 1 info bagi mereka yg nak mencari arah Qiblat.

Info ni sangat berguna untuk dikongsi bersama...
kan aku sekeluarga dh pindah rumah. So di tempat baru ni, kami was-was dengan arah Qiblat.

Dulu masa atok+nenek aku pindah rumah, dorang panggil ustaz tolong bagitau mana arah Qiblat. Ustaz tu ada alat petunjuk khas menentukan arah Qiblat.

Dipendekkan cerita, mana aku nak cari ustaz yg ada alat tu? So aku pun gune lah cara manual:
1) Tengok mana arah matahari terbenam
2) Gune kompas cari mana arah utara & wat pengiraan longtitud+latitud (kata pendek Koordinat)

Dulu masa paklang aku pindah, kalo xsilap aku die ade kompas petunjuk arah Qiblat. Tapi sekarang dah hilang lah...xpe2 banyak lagi cara.

Tengah2 surf cari petunjuk...alhamdulillah diberiNya petunjuk.
Ada 1 website nie namanya : Qibla Locator
Qibla Locator ini adalah alat tercanggih ala-ala GPS System yg sediadipakai masa kini untuk mencari arah jalan.

Camner nak gune? Begini caranya:
1) Memula macam biasa...g lah ke website: Qibla Locator

2) Then ikut step seperti kat dlm gambar bawah ni;



3) Selepas korang locate, korang teliti betul2 kedudukan rumah korang.
Last but not least, inilah hasilnya arah petunjuk Qiblat rumah kami:



Aku rasa ada diantara korang yang was-was tentang kesahihan arah Qiblat dari Qibla Locator ni. Macam soalan lazim yg selalu org tanya: FAQ

Memula aku macam korang gak.
Then aku try locate untuk rumah nenek+atok aku.
Memang betul...then aku try lagi sekali locate untuk arah ofis aku.
Pun memang betul...so setelah 2 kali aku cube untuk tempat2 yg memang tentu arah Qiblatnya...so ianya boleh digunapakai.

Xsalah mencuba klo korang tau banyak lagi tempat2 lain yg korang confirm arah Qiblatnya.

Insya'Allah!

Cuba lah ek... (^^,)

Note:
Kalo korang rase ade yg pelik time korang locate tu...info lah kat aku ek!
Mana lah tau...bende nie salah ker...

...Wallahualam...

Wednesday, January 19, 2011

Mood: Berpindah Rumah...

Masa yang ditunggu-tunggu telah menjelang tiba ---- PINDAH RUMAH...I like!Setelah 2 tahun menginap di rumah sewa, sudah tiba masanya kami berpindah ke rumah sendiri. 
Alhamdulillah ada rumah sendiri.
So senang sikit & boleh bajet. (^^,)

Buat masa ni kami perlahan2 masukkan barang ke rumah baru...
nak masukkan barang2 sekaligus???
fuhhhh! xmau lah!
Penat...huhuhu so slow-slow dulu lah ek...

Oleh itu, sekian sahaja post den wat hari ini...
Sehingga kite ber"posting" lagi di masa2 tertentu (kalo xbz...)
Chow!

Tuesday, January 11, 2011

Facebook NOT shutting Down...

Ingat post aku semalam mengenai Facebook akan shutdown forever on 15th March?
Ha! itu semua adalah khabar angin semata-mata yg dsebarkan untuk membuat gimik yang terhebat kepada semua pemegang akaun Facebook di serata dunia.
Terkejut x?

Mana yg main percaya jer...mmg lah terkejut.
Mana yg jd "inspektor" mesti siasat dulu samada betui atau x...kikiki

Khabar angin ini dimulakan oleh website "Weekly World News" (alah yg aku bg website linknya semalam tu) direject oleh pihak Facebook atas sebab cerita-cerita dalam link tersebut mengarut & tidak masuk akal.

Salah satu contoh citer yg ngarut ialah:
"Makhluk Aisng akan menyerang Bumi pada tahun 2011"
wakakaka lawak + memang mengarut tahap gaban!
Klo korang nk baca yg lagi ngarut & xmasuk akal punyer citer (pendek kata pembohongan secara terang2)...korang klik lah kat nama website atas tu...aku dh link direct...(^^,)

Gara-gara permohonan direject oleh pihak Facebook, website tersebut menyebarkan khabar angin mengatakan Facebook akan shutdown forever on 15th March... Dengan mnyebarkan khabar angin tersebut, secara tidak lansung akan menaikkan ranking link tersebut di website search engine.

Menurut kakitangan Facebook...dorang ni xde menerima ape2 memo mengenai perkara tersebut. Dan x ke gilo nk shutdown Facebook yg merupakan sumber pendapatan yg paling lumayan sekali....berbillion-billion...Lu pikir lah sendiri (pinjam ayat Nabil) klo shutdown forever...

Cerita selebihnya...korang boleh lah search kat Google ker...Yahoo ker...ape2 webiste search engine. Korang akan dapati berlambak2 blogsite, website etc yg menerangkan pasal khabar angin nie...salah satu website yg korang boleh view adalah kat "CNN Com"...

So, moral of the story...mana2pun ade org dengki...then klo dengar suatu cerita tu...better siasat dulu k...(^^,)

Adios!

Sunday, January 9, 2011

Facebook Will End on March 15th...Ok ker?

Salam...aku percaya korang sumer mesti memiliki akaun Facebook kan? Dah dengar news terbaru? Mesti ade yg belum kan? Meh nk share...

Aku terbaca dlm "Weekly World News .Com"...katanya pengasas Facebook dh terlalu stress dgn Facebook sebab ianya dh berada diluar kawalan. Dengan mengendalikan Facebook, hidup Zuckerberg dh menjadi terlalu stress & hidupnya kucar kacir.

Walaupun terlalu sukar nk membuat keputusan tetapi die percaya bahawa para pengguna tidak akan kecewa dengan keputusan beliau...Zuckerberg tetap membuat keputusan untuk delete Facebook forever. Tarikh yg dicadangkn adalah 15 March 2011.

So dinasihatkan kepada para pengguna Facebook agar men"download" sumer gambar2 yg ada atau mnyalin contact2 kawan2 sumer sebelum 15 March 2011.
Kalo tidak...maklumat yg korang upload dalam Facebook akan dibuang selama-lamanya.
So, selebihnya korang boleh baca kat sini: End of Facebook (klik aje)...


Saturday, January 8, 2011

Zoo Negara - 25.12.2010

Supposed post ni dbuat tahun lepas...hehehe baru je lepas 2010.
Kami ke Zoo Negara pada 25/12/2010 (Cuti Krismas).
Sesaje jejalan bawak anak-anak yang tengah nak belajar macam2 nie.
So jom cuci-cuci mata tengok aksi-aksi si kecil ni.Hihihihi


Cik Qiqin berposing sakan dengan topi barunya.
Kaler tu dia yg pilih sendiri.
Dh pakai...sudahnya xmau tanggal.
(Smpai lah arini, ke hulu hilir dgn topinya...kikiki)

Inilah muka-muka yg join Le Tour Zoo Negara...wakakakaa


Baru setengah jalan...perut memasing dh nyanyi lagu keroncong. So singgah makan kat "The Wild". Dulunya restoran MarryBrown klo xsilap aku lah. Food? Boley lah...Hohohoho

Ini adalah Cik Qiqin yg dh xmau lepaskan Tele-Tubbies (<---- Betui ker daku eja ni...hentam sajelah)

Kat atas ni plak, aksi2 hewan yg berposing kerna tau akan dimuat-turunkan ke blog utk tatapan sumer...hihihihi (pepandai jer wat spek-ku-basi sndiri)

Friday, January 7, 2011

Gurauan Yg Melampau...Sadis! *18SG*

Dinasihatkan bahawasanya post ini hanya untuk mereka yg dikategorikan:
1) Takde sakit jantung
2) Kuat semangat
3) Bukan Mengandung
4) Kuat Minda
5) Tidak Mudah terkejut
6) Tidak mempunyai apa2 masalah yg berkaitan dgn jantung.

Risiko tengok video dibawah adalah tanggungjawab sendiri klo berani nk tengok...bg aku mmg lah xde ape2 sgt...tp takut kalo2 ade plak teringin sgt nk tgk...

Video ni jgn lah korang tiru ek!
Ini dibawah kategori gurauan yg melampau yg boleh menyebabkan kematian.
So, guys out there...please think of it before u do it k!


video

Adios!

Saturday, January 1, 2011

2011

Maybe it was not too late for me to wish a
"Happy New Year 2011"
to all my friends out there.

Time is like a river...
U can't touch the same water twice as the river shall keep flowing.
The water that passed shall not be passed again.
Therefore, enjoy each and every moment that u have.
Take a good care of anyone is precious to you.
Loving your family better than ever.
Forget the past, start a new page.
Leave the tears, remember the joy.
Now 2010 is over and 2011 is starting.
Wish u all the best in this new year.
May all the prosperous, peacefullness, greatness & blessing
be with you at every each moment you through.

Mom Bloggers Planet

Where Moms Unite

~ Shinjiru Malaysia ~