---> Ads With NuffNang <---

+++ Member of Society +++

s!t! NuR @sY!QiN


---> Ads With Nuffnang <---

Tuesday, January 26, 2010

Bz kah aku?

Salam to all readers...
Lama xupdate blog aku nie..hehehe bz ke aku?
Hmm agak bz lah gak.Skg nie dok curik2 mase jer...

Ape aku bz skg nie?
1.Daily multi-tasking...office & house chores.
2.Layan "mukabuku" - Farmville, Cafe, Restaurant, Zoo & comment org nyer status...
3.Skg nie dok pikiq nak integrated ISO (international standards for organization)...kene combine all into 1 document: QMS, EMS, OHSAS & currently upgrading moving towards TS 16949...byk dox kene revised, kene tambah, perah otak nak create procedure baru etc...maleh nak pk.
4.Hospital Appointments - My beloved Daughter - Setiap 2x sebulan...
5.Kene g training...
Huhuhu aku pon xtau nak wat yg mana dulu...

kehkehkeh...tp yg pasti layan "mukabuku" tu 1 kemestian coz nak release stress workload sket.

Tuesday, January 19, 2010

Hati2 Dgn Panggilan Yg Anda Terima...

Salam to all...
Topik kite hari ini adalah "Hati-Hati dgn Panggilan yg Anda Terima" xkesah lah pagi ke...tghr ke...ptg ke..malam ke...tgh malam ke...bile2 pun dnasihatkan hati-hati selalu.

Benda ni bukan hal yg baru tp semenjak tahun2 sebelum2 ni semenjak teknologi semakin canggih makin power nie...cume mungkin belum berlaku pada u all lagi.

Kisahnyer begini, hal ni baru terjadi pagi tadi jam 08:15 am, aku terima 1 panggilan telefon dari nombor yg tak kukenali.
Tp bile dlihat nombor dari seberang sinun: 06281543285998...dan pelat (cara bercakap) pun cam dari sinun gak...

So ikutilah perbualan kami seperti di bawah:-
Orang tu: "Selamat pagi Cik. Saya buat panggilan daripada Syarikat Power Root KLCC. Sebelum itu saya ingin membuat konfirmasi nombor telepon cik adalah 01*-3*****2. Jika benar, pihak kami ingin memaklumkan bahawa nombor telefon cik kami dapati daripada telefon mudahalih C**c*m, Ma*is, D*g* & sebagainya. Cik telah memenangi percutian bersama keluarga dan hadiah wang tunai sebanyak RM10,000.00. Sekarang Cik mau atau ngak?"

Aku :"Tak"
Dlm kepala otak aku:" Aku dah lah lewat nak g keje, melayan ko lagi melewatkan aku...Ni mesti tipu ni..."

Orang tu:"Kalo begitu, terima kasih ya cik!"

Aku: "hmmm..."


Gtulah adanyer...ade byk bende korg kene pertimbangkan apabila dapat panggilan macm tu:
1) Jangan cepat naik angin/melenting/marah/emosi sgt.
2) Jangan terlalu taksub dgn hadiah yg ditawarkan. Nnt membawa padah.
3) Periksa terlebih dahulu nombor telefon si pemanggil. Kalo meragukan, lebih selamat berkata "tidak" lebih awal.
4) Teliti telo/pelat/cara bercakap si pemanggil. Bukan susah nak membezakannya.
5) Jika anda tidak berminat, jangan sekali2 memanjangkan perbualan.
6) Jangan berlagak pandai, kononnye nak kenakan semula atau nak jadi penyiasat persendirian. Sebab anda xtau ape padah menanti.
7) Kalo boleh, mase bercakap tu...buat dengar xdengar atau buka loud-speaker agar semua org boleh dengar perbualan korang.
8) Dalam hati, baca doa perlindungan dari disihir atau dipukau.

Kerajaan Malaysia & Polis dah war2kan n tampal notis2 kat ATM machines kat mana2 kat Malaysia suruh rakyatnyer yg baik hati nie berhati2 dgn ape2 peraduan atau panggilan telefon yg meragukan. Kalo korg dapat panggilan, so hati2 lah & bacalah doa perlindungan coz sekarang plak ade taktik tbaru iaitu pukau melalui telefon...

Macam2 ade skrg ni...ingatkan makin canggih, xdelah bende2 mcm tu lg...rupenyer masih ade lg yg nak cari rezki dgn cara yg salah & mudah.

So beringat selalu lah yek!!!!

Thursday, January 14, 2010

Notti Face Give-Away...Tmpt Ke-3...

Assalammualaikum to All!

Korg ingat lg contest muke nakal yg dianjurkan oleh Mama Adwan (http://adwindaa.blogspot.com/2010/01/winner-is.html) Dec 2009...
Alhamdulillah Cik Ct Nur Asyiqin kite menang tempat Ke-3 dgn muke notti die tu...
Xsangka pak muke notti die bely tpilih...Walaupun tempat ke-3, janji enjoy!!!!!!
Hadiahnyer xtau lg coz Mama Adwan nak g kursus seminggu...after that baru tau...
Nnt dah tau hadiahnyer...aku war2kan lah kat korang yek...
Hohohoho seronoknye...

Wednesday, January 13, 2010

c Pucuk Muda - 31st Aug 2005

Manusia…Orang…pelbagai nama yang tertentu diberikan..
Tapi adakah ragamnya serupa…sama..atau sebaliknya…


Di dunia yang penuh dugaan yang nyata dan tersirat terselit sekeping hati seorang manusia yang tabah..yang cekal serta gigih membangunkan usaha jati diri yang telah hancur dipukul badai ombak dan arus fahaman serta delegasi kemodenan dan penjajahan…

Tapi…masih ada lagi namunnya…umur yang cukup muda bak pucuk tumbuh yang tiada ketentuan keelokkan dan kemolekkannya…
Pucuk yang baru amat diminati dan digilai sang kumbang serta makhluk perosak yang lain…
Tahankah ia atau akan musnah jua suatu hari nanti?


Ketentuannya bergantung pada kekuatan akarnya dan semangatnya pohonnya yang jitu…
Jika ia cekal dan tabah serta punyai semangat yang tinggi untuk menepis segala cabaran dan mengharungi segala onak yang mendatang…maka eloklah ia…terus tumbuh mengejar cahaya sang suria yang memberi kenikmatan dan panduan meneruskan kehidupan…


Tapi…jika sebaliknya…jika ianya lemah dan tidak berdaya serta hanyut dengan dugaan…mengalah dengan mudah tanpa usaha yang membangun…maka musnahlah..hancurlah…matilah ia di tempat yang memuncak itu…layulah ia yang akhirnya sang suria mengeringkan dan biar ia rapuh di dahan sendiri…

Fikirkanlah…pucuk itu ibarat diriku sendiri yang masih bergelumang dengan persoalan yang masih tiada jawapannya…diriku masih tergapai-gapai dalam mencari jawapan yang ditanya oleh diriku sendiri…siapa yang harus memberikan jawapan…haruskah diriku mencarinya dengan sendiri?
kerana persoalan itu datang dari benak ku sendiri…

Diriku ibarat pucuk baru yang kadang kuat dan kadang lemah…

Sudah ku jumpa sang suria namun masih belum ku ketahui samada sang suria itu kawanku atau lawanku…
Sudah ku jumpa kekuatan namun disebaliknya aku masih lemah…
Sudah jua ku jumpa semangat namun semangat itu belum cukup tabah…

Dimanakah petunjuk ku???
Dimanakah arusku???
Dimanakah delegasiku???
Dan…dimanakah pelepasan ku????
Hanya aku sahaja yang mampu menjawab segala persoalan….

Monday, January 11, 2010

Kecoh...Kecoh...Kecoh...

Semalam xbuleh tido punyer pasal...den pon "menyelongkar" laptop den nak layan video Cik Ct Nur Asyiqin mase kecik (mase umor dalam bolan2 lah)...
Then, jumpo plak 1 video nie...den enjoy celoteh c kecik comel nie, so harap2 korg pon enjoy la gak yo...hohoho
video

Friday, January 1, 2010

01/01/2010 - Jumaat

Selamat Tahun Baru 2010 diucapkan kat sumer rakyat Malaysia!
Tapi aku sedey coz tahun baru kono koje...huhuhuwaaaa
Hari ni memang xde mood lansung nak wat keje coz sumer org cuti tp kami kerja.
Lagipun, nak call sape jer coz sumer org cuti...xkesah lah supplier ke, customer ker, org2 kerajaan ker & yg sewaktu dgnnye...

Huhuhu aku pon xtau nak melalut aper lg dah...sedey nih!
Aku nak layan "mukabuku" pun aku boring gak...
Ape aku nak wat yek...hmmm nnt lah aku dok pk dulu.
wawawawawawawawaaaaaaaa.........

Mom Bloggers Planet

Where Moms Unite

~ Shinjiru Malaysia ~